Fiscalitate

Codul fiscal votat anul trecut, argumentul cu care Guvernul vrea să atragă investitori străini

A doua rată de creștere economică în următorii ani, stabilitatea macroeconomică și reducerile de taxe au fost indicate de ministrul Finanțelor, Anca Dragu, ca principale puncte de atractivitate pentru România.

Tăierile de taxe operate anul trecut și cele aflate în pregătire sunt cele mai recente argumente prin care Guvernul vrea să îi atragă pe investitorii instituționali nerezidenți de portofoliu. Într-o întâlnire cu aceștia la Londra, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, le-a amintit că în economia privată românească sunt cu 10 miliarde lei mai mult după reducerile de impozite și taxe din noul Cod fiscal.

Creșterea salariului minim și a pensiilor vor majora această disponibilizare către economia reală la 16 miliarde lei în 2016, a mai spus Dragu, în cadrul conferinței Romania Investor Days organizată de Fondul Proprietatea, în parteneriat cu Franklin Templeton și Wood & Company.

Taxa pe valoarea adăugată a fost redusă la 20%, de la 24%, de la 1 ianuarie și va fi coborâtă la 19% din 2017. A fost redusă fiscalitatea pentru intreprinderile mici și mijlocii, iar impozitul pe dividende a fost micșorat la 5%, de la 16%. Din 2017, taxa pe structurile speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”, va fi eliminată, le-a spus investitorilor oficialul guvernamental.

Rata de inflație sub zero din ultimul an și jumătate nu înseamnă că România a avut deflație. Este consecința tăierilor de taxe, a explicat Daniel Dăianu, membru în Consiliului de Administrație al Băncii Naționale, prezent la eveniment.

Ușurarea poverii fiscale este unul din motoarele creșterii economice, estimate de Guvern pentru anul în curs la 4,1%. Astfel, consumul final al gospodăriilor populației ar urma să se majoreze cu 4,4% în intervalul menționat, spune Dragu.

articolul integral pe http://www.profit.ro/

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *