Opțiuni de Finanțare

Ce fonduri pot fi accesate în 2016. Cei mai mulţi bani se dau pentru lansarea în business şi pentru afacerile agricole

Pentru acest an, Guvernul are fonduri nerambursabile de 28 de milioane de euro pentru cei care vor să se lanseze în Business, iar Uniunea Europeană are 541 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin PNDR 2016, de care pot beneficia fermierii decişi să investească în agricultură.

Vă prezentăm programele de finanţare pe care le au la dipoziţie antreprenorii în acest an. Pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum, fondurile pot fi accesate cu ajutorul a patru programe puse la punct de către Ministerul Economiei.

Ce fonduri pot fi accesate în 2016.

Programul naţional multianual de microindustrializare Acest program este şi cel mai bine finanţat dintre cele trei (61 de milioane de lei) şi are ca scop înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii în sectoarele prioritare.

Prin program se finanţează implementarea planurilor de afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, acordându-se o alocaţie financiară nerambursabilă de maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 de lei/beneficiar. Contribuţia proprie este de minimum10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Firmele solicitante trebuie să aibă cel mult 5 ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri, să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, să reinvestească anual minimum 30% din profit pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor primirii alocaţiei financiare nerambursabile.

De asemenea, firmele solicitante trebuie să angajeze până la depunerea decontului minimum doi salariaţi pe perioadă nedeterminată şi program normal de 8 ore pe zi şi să menţină numărul de salariaţi pe perioadă nedeterminată existenţi la momentul înscrierii cumulat cu locurile de muncă nou-create în cadrul programului, pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor primirii alocaţiei financiare nerambursabile.

Sunt eligibile în cadrul programului, printre altele, firmele care desfăşoară activităţi în industria alimentară, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite.

Citeste mai mult: adev.ro/o6pepx

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *