Fiscalitate

Cazierul fiscal: Cum influențează inactivitatea firmei și pierderea codului de TVA

Înscrierea unor fapte sau contravenții în cazierul fiscal poate atrage inactivitatea fiscală a firmei sau pierderea înregistrării în scopuri de TVA, ambele cu efecte grave pentru business. Un material informativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), furnizat Profit.ro, arată în ce condiții pot apărea aceste riscuri.

Cazierul fiscal, care include, din acest an, 318 infracțiuni și contravenții, față de 117 în trecut, este un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară.

  • Doar pentru faptele sancționate penal prin hotărâre judecătorească definitivă și/sau atragerea răspunderii solidare cu debitorul, stabilită prin decizie a organului fiscal, rămasă definitivă prin neexercitare a căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă se anulează înregistrarea în scopuri de TVA.
  • Orice alte contravenții înscrise în cazierul fiscal nu influențează înregistrarea în scopuri de TVA.
  • Declararea inactivității după expirarea deținerii spațiului cu destinația de sediu social se realizează doar după 30 de zile de la notificarea contribuabilului privind situația respectivă. Înscrierea inactivității în cazierul fiscal se face după rămânerea definitivă a actului.
  • Înscrierea inactivității fiscale se face în cazierul fiscal al reprezentanților legali ai persoanei juridice existenți în perioada în care au apărut situațiile de declarare a stării de inactivitate.

Articolul complet pe: http://www.profit.ro/

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *