98% dintre antreprenorii romani se bazeaza pe fondurile proprii pentru a demara o afacere
Opțiuni de Finanțare

98% dintre antreprenorii romani se bazeaza pe fondurile proprii pentru a demara o afacere

Criza financiara globala a lasat antreprenorii mult mai dependenti de finantarea proprie. Intr-un nou raport al Global Entrepreneurship Monitor (GEM) privind finantarile noilor afaceri, se arata ca, la nivel mondial, majoritatea intreprinzatorilor (95%) se bazeaza pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up. In Romania acest procent se ridica chiar pana la 98% dintre antreprenori.

„Criza financiara recenta, cea mai grava din ultimii 80 de ani, a avut un efect profund asupra vietii economice precum si a peisajului antreprenorial”, spun autorii Dr. Caroline Daniels, Mike Herrington si Penny Kew. Chiar daca a scazut costul mediu al inceperii unui business, adauga ei, accesul la finantare ramane una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta firmele din multe tari, in special intreprinderile mici si mijlocii.

La nivel global, 95% dintre antreprenorii folosesc fonduri cu caracter personal atunci cand incep o afacere. Israel si Spania, cu 79%, raporteaza cel mai mic procent de antreprenori care folosesc banii lor proprii ca sursa de finantare. In acelasi timp, proportia de investitii proprii variaza foarte mult, de la un minim de 47%, in Burkina Faso si Senegal, la 98% in Indonezia. La nivel mondial, aceasta proportie a crescut de asemenea, in medie : daca in 2004 antreprenorii au furnizat 66% din capitalul afacerii, in 2015 ei contribuie cu pana la 72%. Intreprinzatorii romani contribuie cu banii personali pentru a acoperi in medie 66% din budgetul de demarare a afacerii.

„Acest lucru indica un sentiment mult mai puternic de autonomie, in climatul economic actual”, spune Herrington.El crede ca utilizarea resurselor proprii, numite uneori „bootstrapping”, vine din necesitate, atunci cand antreprenorii nu pot obtine finantare externa. „Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile antreprenor care se pot confrunta cu un tratament inegal din partea creditorilor traditionali, atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare”.

Articolul complet pe wall-street.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *