Start-up Nation, un nou program de finanțare pentru inițiative în afaceri
Opțiuni de Finanțare

Start-up Nation, un nou program de finanțare pentru inițiative în afaceri

Programul Start-up Nation, prin care se vor acorda ajutoare financiare nerambursabile de până la 200.000 de lei pentru fiecare inițiativă în afaceri, va fi lansat în luna iunie, a anunțat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu.

Termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 29 septembrie 2017.

Start Up Nation România este un program de finanțare adresat persoanelor care au o idee sau o oportunitate de afacere în care cred și au nevoie de finanțare pentru investiția de pornire.

Cum pot fi accesate aceste fonduri și ce trebuie făcut pentru a obține punctaj mai mare și pentru a mări șansele de finanțare?

Prima condiție este ca  firma să fie înființată după 30 ianuarie 2017 și să angajeze minimum un angajat cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, post pe care să îl păstreze pentru o perioadă de minimum 2 ani.

Apoi, afacerea va trebui să funcționeze pe cont propriu, după cheltuirea fondurilor primite. Adică va trebui să aibă clienți plătitori, să aducă profit, să susțină locuri de muncă, mai precis, trebuie să aibă un plan de afaceri real. Un model de plan de afaceri este public deja pe siteul www.aippimm.ro.

Pentru a obține un punctaj cât mai mare este binevenit ajutorul unui consultant, care la rândul lui trebuie să aibă o firmă în mod obligatoriu autorizată să desfășoare activități de consultanță. Cheltuiala cu consultanța se recuperează din banii proiectului, dar nu mai mult de 8.000 lei fără TVA.

Criteriile după care se calculează punctajul sunt: domeniul de activitate, numărul de locuri de muncă create, statutul celor care sunt angajați, ponderea cheltuielilor cu echipamentele în valoarea totală a investițiilor, caracterul inovativ al investiției.

Care sunt avantajele Start Up Nation România față de alte proiecte de fonduri europene?

Principalul avantaj constă în faptul că firmă fără bonitate, fără istoric, aflată la început de drum, poate primi câteva zeci de mii de euro nerambursabili.

În al doilea rând, firma nu este obligată să vină cu o contribuție proprie.  Ajutorul nerambursabil maxim este de 44.000 de euro și acesta poate acoperi tot ce înseamnă cheltuieli eligibile. Banii pot fi cheltuiți și pentru chiria și utilitățile spațiului unde firma își lansează activitatea sau pentru salariile angajaților. La fondurile europene astfel de cheltuieli nu ar fi acceptate.

De asemenea, după aprobarea proiectului banii vor putea fi obținuți în maximum trei tranșe, iar majoritatea cheltuielilor se vor putea realiza dintr-un avans primit de la finanțator.

 

 

Comentarii

One thought on “Start-up Nation, un nou program de finanțare pentru inițiative în afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *