Legea prevenției, un prim pas pentru normalizarea relației mediu de afaceri - autorități de control
Fiscalitate

Legea prevenției, un prim pas pentru normalizarea relației mediu de afaceri – autorități de control

Proiectul Legii prevenției, inițiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat își propune crearea cadrului optim de educare și informare a operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.

Cadrul reglementat de acest act normativ acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum trei luni de zile.

Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de până acum, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând ca după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționare pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

”Aceasta este o primă măsură de emancipare a actului de control și un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere – element esențial pentru un mediu de business stabil și sănătos. Legea prevenției va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp: o normalizare a relației mediu de afaceri – autorități de control, bazată pe încredere, informare – educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea și stabilitatea cadrului general de business”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *