Fonduri europene pentru înființarea sau dezvoltarea plantațiilor pomicole
Opțiuni de Finanțare

Fonduri europene pentru înființarea sau dezvoltarea plantațiilor pomicole

Fermierii care dețin livezi, dar și cei care doresc înființarea unor noi exploatații pomicole pot solicita, până la data de 31 iulie 2017, un ajutor financiar nerambursabil de până la 1.050.000 euro, prin intermediul submăsurii 4.1.A din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 4.1.A).

Ajutorul financiar nerambusabil acordat este de 90% din valoarea eligibilă a investiției, fermierii putând aduce, în anumite condiții, o contribuție în natură în cadrul proiectului.

Prin intermediul acestei submăsuri, fermierii, dar și alte categorii de antreprenori, pot dezvolta sau înființa livezi din numeroase specii pomicole precum: măr, păr, cireș, cais, piersic și nectarin, nuc, alun, castan, căpșun, zmeur, etc., fiind finanțate livezile care practică atât sistemul de cultură clasic, cât și intensiv sau superintensiv, în acest caz, durata până la intrarea pe rod a speciilor pomicole putând fi redusă cu până la doi ani de zile.

Ajutorul financiar nerambursabil este de 50%, dar poate crește până la 90% din valoarea eligibilă a investiției în următoarele situații:

  • investiția este realizată de tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv la data depunerii cererii de finanțare;
  • investiția respectă standardele unei producții integral ecologice;
  • investiția se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale.

Având în vedere că ajutorul nerambursabil acordat nu acoperă în întregime valoarea totală a proiectului, fermierii trebuie să asigure, din fonduri proprii cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției, dar și toate cheltuielile neeligibile care pot interveni în implementarea proiectului.

Totuși, contribuția privată a beneficiarului poate fi reprezentată de contribuția în natură sub forma lucrărilor efectuate în regie proprie, care vor fi evaluate pe baza unor costuri standard. Contribuția în natură nu poate depăși valoarea contribuției financiare a beneficiarului investiției.

Sprijinul financiar oferit acoperă cheltuieli precum:

  • înfiinţarea sau reconversia de plantații pomicole;
  • înfiinţarea sau modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare și ambalare a fructelor;
  • sisteme de monitorizare audio și video;
  • achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de mașini, utilaje şi echipamente noi, inclusiv rulote sau dozatoare de sucuri naturale;
  • construcția și dotarea spațiilor de desfacere și alte activități de marketing.

Totodată, antreprenorii pot alege să înființeze unități de procesare a fructelor obținute în propria livadă, dar și magazine de comercializare la poarta fermei sau să achiziționeze rulote alimentare prin care vor fi comercializate doar propriile produse. Aceste investiții trebuie să reprezinte o componentă secundară a proiectului.

Articolul complet pe avocatnet.ro

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *