Creșterea salariului minim pe economie reprezintă o măsură negativă pentru 45% dintre firme în 2017
Fiscalitate

Creșterea salariului minim pe economie reprezintă o măsură negativă pentru 45% dintre firme în 2017

Care sunt efectele celor mai recente măsuri fiscale asupra economiei românești? Cu ce probleme se confruntă firmele din România? Ce măsuri fiscale ar putea încuraja dezvoltarea afacerilor locale? Răspunsurile le găsim într-un studiu efectuat de Kantar TNS pentru Camera de Comerț și Industrie din România.

Cea mai importantă problemă a firmelor din România este lipsa de personal calificat. În 2017, 23% dintre cei intervievați au declarat că au probleme în a găsi personal calificat, față de doar 8% în 2015. Lipsa personalului calificat decurge inclusiv din plecarea în străinătate a angajaților. Cea mai mare migrație a forței de muncă se înregistrează anul acesta la firmele din agricultură care au o cifră de afaceri între 1-10 milioane de Euro. Dintre categoriile de personal la care se înregistrează cea mai mare migrație, este menționat personalul calificat, cel care ocupă poziții de specialist, în proporție de 77%, dar și 31% din personalul necalificat, 8% din manageri și 7% dintre cei care ocupă poziții administrative.

O altă problemă importantă cu care se confruntă companiile românești este cea a fiscalității ridicate, problemă aflată totuși pe un trend descendent față de anii anteriori. Dacă în 2015, 38% dintre companiile intervievate au declarat că fiscalitatea ridicată este cea mai mare problemă, în 2016 23% dintre companii au declarat același lucru, iar în 2017, doar 18% dintre companii au pus problema fiscalității pe primul plan.

Printre măsurile fiscale care ar putea duce la stimularea activității economice, firmele intervievate au enumerat:

  • reducerea impozitelor, a CAS-ului și introducerea de facilități fiscale – 16%
  • reducerea fiscalității – 9%
  • simplificarea legislației – 9%
  • stabilitate fiscală și legislativă – 8%
  • reducerea birocrației – 6%
  • etc.

În ceea ce privește percepția companiilor asupra celor mai importante măsuri luate de guvern în ultima perioadă, au fost precizate următoarele:

Creșterea salariului minim pe economie reprezintă o măsură negativă pentru 45% dintre firme în 2017, față de doar 22% în 2016, în timp ce 35% au declarat că această creștere nu a avut nici un efect, doar 18% declarând că această măsură a avut un efect pozitiv.

Pe de altă parte, scutirea de impozit a profitului reinvestit nu a avut nici un efect în 2017 pentru 38% dintre firme, în timp ce pentru 54% această măsură a avut un efect pozitiv.

Măsură cu cel mai puternic impact pozitiv a fost reducerea impozitului pe dividende, aceasta fiind o măsură pozitivă pentru 70% dintre companii.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *