Multinaționalele vor plăti impozite similare companiilor locale, conform unei noi directive a Uniunii Europene
Fiscalitate

Multinaționalele vor plăti impozite similare companiilor locale, conform unei noi directive a Uniunii Europene

Uniunea Europeană face încă un pas în direcția prevenirii evitării obligațiilor fiscale de către marile companii. Concret, pe 29 mai, Consiliul a adoptat o directivă al cărei scop este de a nu mai permite grupurilor de firme să exploateze diferențele dintre două sau mai multe jurisdicții fiscale pentru a-și reduce obligațiile fiscale generale.

”Scopul nostru este să abordăm una dintre principalele practici pe care întreprinderile multinaționale le-au conceput pentru a-și reduce obligațiile fiscale”, a declarat Edward Scicluna, ministrul finanțelor din Malta, țară care deține în prezent președinția Consiliului.

Această directivă a plecat de la premisa că banii trebuie impozitați acolo unde sunt făcuți, sistemul actual fiind destul de nedrept.

Multinaționalele, care au toate celelalte avantaje, beneficiază în plus și de avantajele unei taxări mai mici, față de companiile mici și mijlocii.

Comisia a spus că, în Europa, companiile mici și mijlocii plătesc, în medie cu 30% mai multe taxe decât companiile mari, pentru că acestea pot angaja avocați, contabili care să folosească sistemul de companii off-shore și toată această structură complexă pentru a găsi găurile din sistem.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *