Se poate în România: un belgian cultivă în Banat șofran, cel mai scump condiment din lume
Spirit antreprenorial

Se poate în România: un belgian cultivă în Banat șofran, cel mai scump condiment din lume

Un belgian stabilit într-un sat din judeţul Caraş-Severin cultivă pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şofran, cel mai scump condiment din lume, care se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul, dacă este de calitate.

În urmă cu patru ani, Vincent a luat decizia de a încerca să cultive şofran, supranumit “aurul roşu” şi considerat cel mai scump condiment din lume. A început cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Nu a fost uşor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie mai întâi aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de şofran au fost adaptaţi climei din România.

Cea mai mare dificultate la cultura de șofran o reprezintă nivelul ridicat de muncă fizică necesar. Totul trebuie făcut manual, pentru a se obține un produs biologic. De asemenea, nu se pot folosi ierbicide sau pesticide și nici îngrășăminte chimice.

Belgianul cultivă în prezent şofran pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi îşi propune ca, în perioada următoare, să extindă suprafaţa cultivată la trei, patru hectare. “Aurul roşu” cultivat în judeţul Caraş-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar şi la unele restaurante de lux din România.

“Vând şofranul în străinătate, pe piaţa din România suntem la început, este foarte puţin cunoscut şofranul şi cred că este important de transmis cum se foloseşte şi la ce se foloseşte şofranul. În Belgia am vândut şofranul, am cunoştinţe acolo, şi colaborăm cu un restaurant din Bucureşti, care cumpără şofran de la mine. În România eu nu ştiu să fie un producător mare de şofran, adică care să cultive cel puţin jumătate de hectar”, ne spune Vincent de Busson.

Preţul “aurului roşu” este unul condimentat. În funcţie de calitate, un singur kilogram de şofran ajunge să coste şi 30.000 de euro. Calitatea variază de la un an la altul, în funcţie de climă. Cel mai mic preţ este de 5.000 euro la kilogram, cel mai mare fiind de 30.000 de euro la kilogram.

Se poate începe cu 500 de metri pătraţi, sau cu 2.000 de metri pătraţi, iar în patru ani, dacă s-au făcut investiţii, bulbii plantaţi iniţial pot fi folosiți pentru a mări suprafaţa cultivată.

Investiţia minimă este de 4.000 – 5.000 de euro. Vincent de Busson spune că poate recolta cel mult un kilogram de şofran de pe suprafaţa cultivată de 4.000 de metri pătraţi. Pentru un singur kilogram de “aur roşu” este nevoie de 130.000 până la  250.000 de flori, din care se reţin doar stigmatele.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *