Cu trei fabrici în România, Takata, cel mai mare producător de airbaguri, cere intrarea în faliment
Știri

Cu trei fabrici în România, Takata, cel mai mare producător de airbaguri, cere intrarea în faliment

Compania japoneză Takata Corp, care are trei fabrici în România, a înregistrat cererea de intrare în faliment pentru Statele Unite, datorită unui uriaș dezastru de rechemare. Takata a trebuit să recheme în service mai mult de 70 de milioane de airbaguri, doar în Statele Unite.

În România, japonezii de la Takata au două fabrici la Arad, una producătoare de volane şi una care produce centuri de siguranţă, şi una la Sibiu, unde se produc saci pentru airbaguri. Takata, unul dintre cei mai mari producători de componente auto, lucrează de luni de zile pentru a finaliza acordul cu Key Safety.

 

Motivul pentru care s-a apelat la acest pas sunt costurile și datoriile imense care au apărut datorită milioanelor de retrageri. Cu toate acestea însă, în Europa nu se intenționează încă inițierea unei proceduri de insolvență, iar procedurile declanșate în Statele Unite nu au un impact negativ semnificativ asupra operațiunilor din Europa.

Pentru finanțarea planului de restructurare, Takata urmează să fie vândută către Key Safety Systems, la un preț aproximativ de 1,4 miliarde de Euro. Ambele părți au ajuns la un acord de principiu, potrivit căruia KSS își asumă aproape toate activele și operatiunile, inclusiv producția de centuri de siguranță și de volane.

Problemele tehnice ale airbag-urilor de la Takata sunt deja cunoscute de ani de zile. În perioade lungi de expunere la căldură și umiditate, airbag-ul se poate declanșa excesiv în caz de accident. Aceste deficiențe au dus la retragerea a peste 70 de milioane de airbag-uri în Statele Unite, fiind acuzați de moartea a cel puțin 16 persoane.

Vânzarea planificată către KSS este destinată să ajute compania Takata să își îndeplinească obligațiile de plată față de clienții săi afectați de această problemă. Takata a convenit asupra unei înțelegeri cu sistemul judiciar american în ianuarie. Compania a fost de acord să plătească daune și o amendă de un miliard de dolari.

Takata a anunțat că livrările și afacerile la nivel internațional nu vor fi afectate de aceste proceduri de insolvență. Va fi continuată și livrarea generatoarelor de schimb de gaze pentru rechemările aflate în curs de desfășurare.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *