Antreprenorii români sunt încrezători în viitorul lor
Lifestyle

Antreprenorii români sunt încrezători în viitorul lor

Conform unui studiu realizat de Microsoft, antreprenorii românii sunt mai încrezători și mai optimiști decât europenii, când vine vorba de afacerile lor. Sectorul companiilor mici si mijlocii este considerat cel mai dinamic al economiei continentului: 99% dintre afacerile europene sunt IMM-uri, iar 85% dintre angajaţii de pe teritoriul UE lucrează în cadrul acestora.

Care sunt motivele pentru care românii își doresc să devină antreprenori?

Cei mai mulți dintre aceștia, respectiv 49%,  spun că au făcut acest pas din dorinţa de a se simţi mai în siguranţă atunci când vine vorba de propriul viitor.

Tot 49% dintre români spun că au întemeiat o afacere din dorința de a-şi găsi un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională, cu mult peste media europeană de 31% şi mai mult de dublu faţă de procentul respondenţilor provenind din ţări cu o puternică tradiţie antreprenorială (Germania, Danemarca sau Belgia).

Ce avantaje le-a adus intrarea în antreprenoriat?

31% din respondenţii români consideră că munca pentru afacerea proprie le-a adus avantaje financiare, cu 12 puncte procentuale mai mult decât media europeană a studiului, România aflându-se pe locul doi după Polonia conform acestor răspunsuri.

Următoarele ţări din regiune sunt Ungaria, unde doar 21% din respondenţi au menţionat avantajele financiare drept beneficiu al activităţii într-un IMM, Cehia, unde 18% dintre intervievaţi au aceeaşi opinie, dar şi Slovacia – aici, media respondenţilor care au optat pentru acelaşi răspuns fiind de 12%.

Care este principalul factor care îi influențează în mod negativ?

Referitor la aspectele mai puţin pozitive ale activităţii dintr-un IMM, la nivel european, 34% dintre intervievaţi au indicat stresul ca fiind principalul factor negativ.

În România, 43% dintre participanţi au ales această variantă, ocupând locul doi în clasament, după Turcia. La polul „relaxat” al clasamentului se află Olanda, cu doar 22 de procente.

Care este atitudinea în ceea ce privește viitorul?

În ceea ce priveşte încrederea în viitor, atitudinea pozitivă a respondenţilor din România a depăşit media europeană de 59% – pe plan local, 78% dintre respondenţi fiind optimişti în ceea ce priveşte viitorul.

Primul loc din acest clasament este ocupat de Olanda, cu 79% dintre proprietari de afaceri încrezători în viitorul lor. La polul opus este Grecia, unde 70% dintre respondenţi se declară pesimişti cu privire la viitor, urmată de Turcia, cu numai 39% sentiment negativ.

La studiu au participat 13.000 de IMM-uri din 19 ţări europene – inclusiv România, care a fost reprezentată de 500 de respondenţi.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *