Cum să eviți problemele de cash flow în afacerea ta?
Clubul de marketing

Cum să eviți problemele de cash flow în afacerea ta?

Fluxul de numerar inadecvat este o problemă cu care se confruntă aproape orice afacere mică. De fapt, studiile arată că un cash flow ineficient este motivul de eșec a peste 80% dintre start-up-uri.

Cu toate acestea, problemele de cash flow pot fi evitate dacă se respectă câteva reguli simple.

Planificarea adecvată, permanentă, este prima regulă pe care trebuie să o respecți dacă vrei să fii stăpân peste cash flow-ul afacerii tale. Adică să fii tot timpul cu ochii pe profit și pierdere, precum și pe toate operațiunile care afectează fluxul de numerar.

Ce trebuie să faci, practic:

 • fii realist cu privire la oportunitățile de venituri viitoare și la momentul în care acestea vor fi realizate
 • verifică toate costurile pe care le ai, directe sau indirecte, și modul în care acestea sunt acoperite din venituri sau din orice activitate pe care o desfășori
 • ai grijă să nu ai personal angajat mai mult decât este nevoie pentru buna desfășurare a activității, acesta fiind o sursă mare de costuri și unul dintre principalele elemente care influențează negativ cash flow-ul
 • o previziune lunară sau chiar săptămânală, a veniturilor și cheltuielilor, pentru cel puțin un an, ar fi foarte indicată

Ai grijă la plățile operaționale cu numerar! Fii conștient de toate plățile cu numerar pe care le faci, precum și de momentul efectuării acestora. Acestea și alte plăți, precum achitarea diverselor datorii, investiții, etc. toate trebuie scăzute din încasări pentru a determina soldul de numerar pentru fiecare perioadă viitoare. Toate aceste informații trebuie actualizate permanent, imediat ce apar orice schimbări, pentru a avea o imagine realistă asupra viitorului.

O analiză comparativă este întotdeauna binevenită. Compară rezultatele reale cu prognoza, vezi punctele care nu merg așa cum ai prognozat și ce măsuri trebuie luate pentru a obține un rezultat optim. Sigur, nici o prognoză nu este perfectă, dar poate fi mereu perfecționată.

De asemenea, întotdeauna trebuie să ai grijă la:

 • depășirea repetată a termenelor de plată la furnizori, situație care poate duce la deteriorarea relațiilor cu aceștia, chiar la imposibilitatea aprovizionării cu materii prime, utilități, etc.
 • penalitățile de întârziere la leasing-uri sau alte împrumuturi, care pot ajunge la valori foarte mari
 • vechimea sau dificultățile de încasare de la clienți. Din păcate cei mai mulți manageri nu dau însemnătate mare acestora decât în momentul în care se confruntă cu o problemă de numerar. Problemele de colectare a sumelor facturate trebuie identificate din timp și dezvoltat un plan de depășire a acestora.

Ce trebuie să faci pentru a evita o criză de cash flow?

 1. Facturează prompt și cât de des posibil
 2. Colectează toate plățile la momentul scadenței acestora
 3. Ai grijă să furnizezi toate documentele necesare pentru încasarea facturilor
 4. Urmărește agresiv facturile restante
 5. Evită cu orice preț restanțele la salarii și la impozite
 6. Fii stăpân pe situație.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *