Cum să-ți protejezi reputația online, a ta și a afacerii tale
Clubul de marketing

Cum să-ți protejezi reputația online, a ta și a afacerii tale

Reputația ta și a afacerii tale este una dintre cele mai importante resurse. Este ceea ce te diferențiază de concurență și ceea ce îi convinge pe clienții tăi să facă afaceri cu tine.

În trecut reputația era creată și transmisă în principal „din gură în gură” , dar acum, datorită posibilităților de comunicare pe care le oferă mediul online, reputația se poate crea dar și poate scădea foarte rapid pe baza review-urilor online care sunt accesibile instantaneu unui public foarte larg. Un review minunat îți poate crește afacerea, tot așa cum o apreciere proastă te poate coborî foarte mult.

Indiferent de mărimea afacerii tale, cu siguranță oamenii vorbesc online despre ea. Aceștia pot să împărtășească experiența lor pe Facebook, pot să-ți evalueze compania pe Google+, pot lăsa un comentariu pe blogul tău sau pot trimite un email ziarului local. Potențialii clienți care citesc acestea le apreciază ca venind din inimă.

Aproximativ 95% dintre consumatori fac cercetări online înainte de a lua decizia de cumpărare, iar 84% dintre ei spun că au încredere în recenziile online la fel de mult ca într-o recomandare personală. De aceea este foarte important să știi ce se spune despre tine și despre afacerea ta și să iei măsuri de a răspunde într-un mod cât mai favorabil.

Iată câțiva pași concreți pe care trebuie să-i faci pentru a-ți proteja reputația online.

Fă o căutare detaliată. Monitorizarea prezenței online trebuie să înceapă cu o căutare temeinică a numelui tău și al firmei tale, pe toate motoarele de căutare. Verifică toate rezultatele din primele 4-5 pagini. Dacă găsești conținut nedorit, inclusiv fotografii, încearcă să îl elimini, în măsura în care este posibil.

Verifică în social media, bloguri și directoarele de afaceri. Site-urile social media precum Facebook, Linkedin și Twitter sunt cele mai populare locuri unde clienții tăi pot să posteze comentarii și să-și împărtășească feedback-ul. Directoarele gratuite pentru afaceri precum Compania mea pe Google, Pagini Aurii și alte directoare de nișă, de asemenea încurajează recenziile și comentariile clienților. Toate acestea trebuie verificate periodic.

Răspunde review-urilor negative.  Acționează rapid atunci când găsești comentarii negative despre compania ta:

  • contactează site-urile unde apare comentariul negativ. S-ar putea să găsești înțelegere privind eliminarea conținutului negativ, sau nu, în funcție de politica acestora.
  • răspunde în mod privat reclamanților pe care îi poți identifica. Mulțumește-le pentru feedback, cere-ți scuze pentru experiența lor nesatisfăcătoare și oferă-te să le rezolvi problema, indiferent că e vorba de returnarea contravalorii serviciilor sau produselor sau oferirea unui cadou sub orice formă. S-ar putea să fie dispuși să retracteze comentariul negativ.
  • răspunde online review-urilor negative. Recunoaște frustrarea clientului, mulțumește-i că a adus problema în atenție. Cititorii vor vedea că te preocupă aceste lucruri și că ai grijă de experiența lor.
  • fii prietenos și constructiv în tot ceea ce comunici online. Un răspuns nepoliticos, respingător sau defensiv poate să-ți deterioreze reputația, în timp ce un răspuns calm și atent va arăta preocuparea și dorința pentru a face lucrurile mai bine.
  • pentru a compensa efectele oricăror review-uri negative, încurajează clienții mulțumiți să posteze o recenzie pozitivă despre afacerea ta. 7 din 10 vor face acest lucru dacă li se cere.

Înscrie-te pe Google Alerts. Alertele Google sunt o metodă foarte potrivită pentru a monitoriza orice mențiune online privind afacerea ta, inclusiv pagini web, articole din ziare și bloguri. Alertele Google sunt gratuite și ușor de configurat, și vei primi email ori de câte ori apare o menționare a termenilor tăi de căutare. Desigur mai sunt și alte instrumente, precum Brand24, unele dintre ele disponibile pentru o taxă lunară.

Îmbunătățește conținutul online pozitiv. Dacă vrei ca la căutarea numelui afacerii tale să apară mai mult conținut pozitiv, încearcă să publici comunicate de presă, să acorzi interviuri unor publicații de profil, să trimiți articole de specialitate unor website-uri din domeniul tău de activitate.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *