Cum verifici credibilitatea unui partener de afaceri? Iată 3 pași importanți
Spirit antreprenorial

Cum verifici credibilitatea unui partener de afaceri? Iată 3 pași importanți

Alegerea partenerilor de afaceri este foarte importantă, cu atât mai importantă cu cât suntem la primii pași și nu vrem să facem greșeli. Dacă se dovedește, de exemplu, că antreprenorul cu care facem afaceri este de exemplu insolvabil, sau nu funcționează în mod legal? O astfel de cooperare poate afecta atât veniturile cât și imaginea companiei noastre.

Chiar dacă știi foarte bine mediul de afaceri în care îți desfășori activitatea și nu ai auzit comentarii negative despre o companie cu care urmează să semnezi un contract, este întotdeauna o idee bună să verifici credibilitatea acesteia înainte de a semna contractul. Desigur, există instituții abilitate care te pot ajuta, dar iată ce poți face singur.

Internetul – o sursă bună de informații

Internetul este locul de unde ar trebui să începi, practic o sursă nelimitată de informații din orice domeniu. Acordă o atenție deosebită portalurilor industriale, vezi dacă găsești feedback-uri referitoare la compania cu care urmează să lucrezi.

Review-urile sunt importante, chiar dacă nu toate sunt de încredere: este posibil ca o parte din review-urile negative să fie făcute de concurenți, după cum review-urile pozitive pot să fie făcute de către angajați și nu de către clienți.

Foarte important este site-ul web al companiei respective, un site de prezentare profesional influențează pozitiv credibilitatea companiei, tot așa cum lipsa acestuia poate genera neîncredere.

Verifică statutul legal al viitorului partener de afacere

Următorul pas este să verifici personalitatea juridică a viitorului partener, dacă este înregistrat ca operator pe piață, dacă funcționează legal, dacă este sau nu plătitor de TVA.

De exemplu, pe site-ul Ministerului de Finanțe, se pot obține informații despre orice companie, pe baza Codului Unic de Înregistrare, sau după denumirea acestuia.

Verifică bonitatea partenerului tău de afacere

În prezent se pot obține în mod gratuit, informații despre companiile aflate în insolvență din România și din șapte state din Uniunea Europeană.

Serviciul este disponibil prin intermediul portalului european e-Justice și a fost dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Comisia Europeană, în colaborare cu registrele de insolvență din Austria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Olanda, România (prin ONRC) și Slovenia.

Situația partenerilor de afaceri, potențiali și actuali, poate fi consultață accesând rapid, printr-un punct unic, informații actualizate în timp real.

Verificarea credibilității partenerilor de afaceri nu este întotdeauna o sarcină ușoară, dar dacă este făcută temeinic, poate conduce la parteneriate loiale pe termen lung.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *