Datoriile personale, un risc asumat de orice antreprenor
Lifestyle

Datoriile personale, un risc asumat de orice antreprenor

Orice afacere are nevoie de finanțare pentru a începe. Chiar dacă e vorba despre o afacere foarte mică, un start-up cu o singură persoană, tot e nevoie de bani pentru înregistrarea firmei, pentru un spațiu de lucru, un computer, etc.

Dacă nu ai economisit deja fondurile necesare pentru deschiderea afacerii, va trebui să faci rost de ele. Mai mult decât atât, cheltuielile de funcționare pot fi chiar mai mari decât veniturile, mai ales în perioada de început.

De aceea trebuie să te gândești la sursele de finanțare.  O linie de credit pe firmă este destul de dificil de obținut, firma fiind la început, iar veniturile improbabile.

Astfel că varianta de finanțare cea mai la îndemână este să faci datorii personale: să faci împrumuturi în nume personal, să-ți maximizezi cardurile de credit pe măsură ce construiești afacerea. Dacă te gândești să mergi pe acest drum, ar fi bine să ai în vedere câteva aspecte foarte importante:

  1. Ia în considerare toate opțiunile, înainte de a face împrumuturi personale. Dacă îți propui să creezi un produs tangibil, de exemplu, poți să iei în considerare crowdfunding-ul. Sau poți să soliciți finanțare de la alți investitori.
  2. Ideal ar fi să nu ai deja alte datorii. Acumularea de datorii mari, pe lângă cele pe care le ai deja, este întotdeauna o idee proastă. Afacerea ta probabil nu va aduce profit pe parcursul primelor luni, sau chiar ani, astfel că datoriile tale vor crește în timp și vor fi dificil de achitat.
  3. Ai în vedere toate riscurile. Obținerea unui împrumut personal înseamnă responsabilitatea personală a plății acesteia, indiferent dacă afacerea reușește sau nu. Este tentant să crezi că afacerea ta va fi un succes, dar chiar dacă totul arată foarte bine pe hârtie, ea poate eșua în viața reală. Statisticile arată că mai puțin de jumătate dintre afaceri rezistă mai mult de 5 ani, iar multe dintre acestea sunt deținute de antreprenori cu experiență.
  4. Obține cele mai bune dobânzi și condiții. Acordă timp pentru informare și discuții cu diverși creditori, pentru a obține cele mai bune condiții și cele mai mici rate ale dobânzii. Posibilitatea de a aduce garanții va aduce rate și dobânzi mai bune, dar trebuie să ai în vedere riscul pe care îl presupun.
  5. Pregătește un plan de rezervă. Presupunând că afacerea ta va eșua, vei rămâne responsabil de plata datoriilor acumulate în nume personal. Cum te vei descurca dacă se întâmplă asta? Te întorci la cariera ta anterioară? Vei locui cu părinții până reușești să plătești împrumutul? Toate opțiunile ar trebui să le ai pregătite dinainte.

Poveștile despre antreprenorii care acumulează datorii personale pentru susținerea afacerii lor sunt foarte frecvente. De aceea trebuie să fii în cunoștință de cauză și pregătit întotdeauna pentru eventualele consecințe.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *