Spirit antreprenorial

De veghe în lanul de lavandă, o afacere de familie construită pe pasiunea pentru plante

Recoltarea și prelucrarea plantelor terapeutice în produse dermato-cosmetice i-a adus Elenei Oancea patru brevete de invenție și recunoaștere la Salonul Internațional de Inventică Feminină din Coreea. O afacere de familie construită pe pasiunea pentru plante și pe o familie unită care i-a împărtășit dorința de frumos.

Într-o afacere de familie, bazată pe plante terapeutice, cea mai importantă este producția. De aici izvorăște calitatea produselor. Este nevoie de atenție la recoltarea plantelor, la uscarea lor, la procesarea lor și mai ales, atenție la procesul de macerare, maturare și ambalare. Totul trebuie să fie atent supravegheat și în perfectă ordine.

Ulterior, foarte importantă este comunicarea. Clienții trebuie să fie bine informați, să înțeleagă cum să utilizeze produsele, să primească pachetele la timp. Nimic nu este neglijat, iar toate detaliile contează.

În ceea ce privește personalul, ei au 6 angajați permanenți, iar în perioadele de vârf, cele în care recoltează plantele, este nevoie de oameni care să ajute, în funcție de cantitatea producției din sezonul respectiv, aceștia din urmă însă fiind foarte greu de găsit.

Deși nu au văzut inițial o oportunitate de afacere în acest domeniu al dermato-cosmeticii, în anii 1990, când țara noastră nu prezenta interes pentru astfel de produse, familia a trecut peste propriile convingeri și au crezut în visul mamei, au ales să o sprijine atât moral cât și financiar.

În cei 25 de ani de existență ai firmei au fost multe momente dificile, mai ales din punct de vedere al investițiilor: e vorba de investiții în plantații, în dezvoltarea/dotarea laboratorului de producție, în cercetare științifică, în obținerea aprobărilor și certificărilor produselor conform standardelor UE, în obținerea brevetelor de invenție și altele.

Foarte dificile sunt și încercările de a pătrunde pe piața românească, de a câștiga încrederea oamenilor. Planurile pentru următorii 25 de ani implică păstrarea calității și extinderea producției și a vânzărilor la nivel național și internațional, precum și implementarea unor proiecte cu finanțare europeană.

Afacerea familiei Oancea a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de peste 43.000 de euro, iar pentru 2017 estimează o creștere de 10-15%. Deși în ultimii doi ani compania a fost pe pierdere, fondatorii speră ca anul acesta să înregistreze profit în urma a extinderii capacității de producție a laboratorului din comuna Topraisar, județul Constanța.

Articolul complet pe cariereonline.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *