Plata defalcată a TVA, motiv de îngrijorare pentru companiile mici
Fiscalitate

Plata defalcată a TVA, motiv de îngrijorare pentru companiile mici

Guvernul României intenționează să aplice un sistem de plată defalcată a TVA, aplicabil tuturor contribuabililor, opțional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

Practic, companiile vor fi obligate să facă două plăţi pentru fiecare factură achitată prin bancă. Prima plată se va face în contul deja existent, fără TVA-ul aferent, în timp ce prin a doua plată se va vira TVA-ul aferent în contul defalcat de TVA, deschis la unităţi ale trezoreriei statului sau la instituţii de credit.

Sumele încasate în contul de TVA pot fi folosite de către contribuabili doar pentru a achita la rândul lor TVA datorată către furnizorii acestora sau către bugetul de stat la termenele stabilite de lege. În cazul încasărilor în numerar, cu cardul sau prin substitute de numerar, contribuabilul va avea obligaţia virării în contul de TVA propriu a sumelor de TVA aferente în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la încasare.

Potrivit acestui proiect, un contribuabil care greşeşte contul în care trebuie viraţi banii, este pasibil de plata a jumătate din suma tranzacţiei. Iar dacă depăşeşte termenul de 3 zile pentru virarea în contul de TVA, plăteşte 10% din sumă.

Măsura va bloca banii contribuabililor în contul de TVA şi ei vor putea putea fi folosiţi de aceştia doar cu aprobarea prealabilă a ANAF. Astfel, există riscul apariţiei unor situaţii de abuz în care funcţionarii fiscului, intenţionat sau nu, vor întârzia să aprobe folosirea unor sume care de fapt şi de drept sunt ale agenţilor economici.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), cea mai largă formă de reprezentare a oamenilor de afaceri, a sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate – trezorerie, instituții de credit și ANAF.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *