Afacerea ta are deja un site? Învață să folosești corect Google Analytics
Clubul de marketing

Afacerea ta are deja un site? Învață să folosești corect Google Analytics

Orice afacere trebuie să aibă măcar un site de prezentare, iar orice site este obligatoriu să aibă un cont de Google Analytics. Dar dacă afacerea ta este mică și nu îți permiți să angajezi un administrator de site, care eventual să se ocupe și de marketingul online, ar trebui să știi măcar câteva lucruri despre acest instrument, astfel încât să beneficiezi la maximum de avantajele pe care ți le oferă un website.

Google Analytics s-a dovedit de-a lungul timpului unul dintre cele mai bune instrumente de marketing. Rapoartele pe care el  le oferă sunt ușor de utilizat și oferă informații clare despre ce se întâmplă pe site și de ce, detalii despre utilizatori, despre campaniile care funcționează și care nu.

Ce este important de știut despre Google Analytics?

1. În primul rând trebuie să știi că există și să-l folosești
În jur de 30 până la 50 de milioane de site-uri din întreaga lume utilizează Google Analytics, iar site-ul tău trebuie să fie unul dintre ele. Altfel este aproape imposibil să știi ce strategii de marketing funcționează,  până la nivel de pagină individuală. Dacă  poți analiza performanța fiecărei pagini, poți face îmbunătățiri nuanțate pentru a-ți îmbunătăți strategia de afaceri.

 2. Filtrarea traficului intern este o setare importantă
Este vorba de accesările tale sau ale angajaților tăi, care pot da o imagine falsă asupra traficului total. Le găsești în Admin/View settings/Filters, unde poți opta să excluzi vizitele de pe anumite IP-uri, cele de la birou și eventual de acasă.

3. Filtrează traficul spam
Aproximativ 4% din traficul de internet provine din spam.  Pare un procent mic, dar el se poate traduce într-un număr semnificativ de vizualizări de pagină fără sens pentru site-ul tău web.

Sunt mai multe metode, dar cel mai simplu este să creezi un segment special pentru traficul spam.  Caută mai întâi traficul spam în  Audience” > “Technology” > “Network” > “Hostname”. Aici vei găsi o listă de domenii, subdomenii, inclusiv domeniul tău și o serie de servicii legate de site-ul tău. Dacă găsești o denumire suspectă, mai mult ca sigur că este spam. Notează-ți lista de domenii bune și creează un filtru pentru acestea în „Admin”/ View section/ “Filters” / “Add Filter”/ “Custom” / “Include” /“Hostname.”

4. Folosește parametri de urmărire a campaniilor (UTM)
Un parametru UTM este un fel de etichetă ce se adaugă la adresele URL pentru a putea vedea de unde vine traficul web. De exemplu, dacă plasezii anunțuri pe site-uri diferite, utilizarea parametrilor UTM te poate să vezi caree anunțuri aduc cel mai mult trafic.

5. Segmentează datele traficului
Datele din Google Analytics pot fi segmentate pe baza unor factori precum datele demografice, comportamentul și localizarea utilizatorilor. Astfel, conținutul site-ului tău poate fi adaptat mai bine pentru a ajunge la mai multe persoane.

6. Stabilește obiective
Acestea pot fi de genul: generarea de clienți potențiali, îmbunătățirea angajamentului clienților, vânzări, timp mai mult petrecut pe site sau un număr mai mare de pagini vizualizate.  În Google Analytics  se pot seta astfel de obiective, pentru a vedea modul de îndeplinire a acestora și a efectua ajustările necesare.

7. Urmărește conversiile
Google Analytics ajută la urmărirea acestui aspect al călătoriei utilizatorilor site-ului tău. Fără datele de conversie, imaginea performanței site-ului este  incompletă, la urma urmei, obiectivul principal ar trebui să fie creșterea numărului de conversii.

Prin stabilirea unui obiectiv de conversie în Google Analytics, se poate vedea de unde provin conversiile, ce pagini au vizitat cei mai mulți utilizatori și ce i-a determinat pe aceștia să realizeze aceste conversii.

8. Urmărește evenimentele sau campaniile
Aproximativ 64,6% dintre utilizatori fac clic pe anunțurile Google atunci când doresc să cumpere un articol online. Având în vedere acest aspect, dacă nu urmărești propriile tale campanii, nu vei ști care campanii publicitare funcționează și care nu.

Google Analytics vă oferă informații despre sursa traficului, precum și variabilele specifice de urmărire a campaniei. De asemenea, pot fi urmărite și evenimente precum clicurile pe e-mail sau vizualizările video.

9. Nu compara merele cu perele
Este imperativ să utilizezi la date comparabile pentru a trage concluzii pertinente cu privire la tendințele traficului web. De exemplu, comparând conversii în două luni diferite, este posibil ca unele sărbători sau alte evenimente să fi afectat acele conversii, ceea ce face dificilă compararea lor.

Folosește Google Analytics în avantajul tău și beneficiază la maximum de potențialul lui!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *