Cum să scrii un comunicat de presă bun pentru afacerea ta
Clubul de marketing

Cum să scrii un comunicat de presă bun pentru afacerea ta

Cu siguranță că îți dorești ca afacerea ta să apară în presă. Noi îți oferim câteva sfaturi despre cum să scrii un comunicat de presă care într-adevăr să producă rezultate.

Ca să atragi atenția presei, chiar și pentru o secundă, în această eră digitală, este foarte dificil. Dacă nu ești cumva în centrul unui scandal, noutățile despre afacerea ta pot fi surclasate de orice altceva, o furtună, o crimă sau o celebritate.

Comunicatul de presă, deși o metodă tradițională, este încă agreată de mass-media, prin care editorii și reporterii obțin informații prețioase și idei de articole, iar cu ajutorul lui poți avea expunerea pe care ți-o dorești pentru afacerea ta.

Când comunicatul de presă este o idee bună, și când nu

Cele mai potrivite motive pentru a trimite un comunicat de presă sunt:

  • Introducerea unui nou serviciu
  • Ai făcut un parteneriat cu o altă companie, în comunitatea ta
  • Donezi o parte din profitul tău pentru o cauză nobilă
  • Organizezi un eveniment special
  • Ai câștigat un premiu

Dintre motivele care nu sunt la fel de bune pentru un comunicat de presă, enumerăm: ești foarte încântat de produsul sau serviciul tău, vrei să se audă despre afacerea ta, ai angajat pe cineva, etc.
Pentru a fi eficient, comunicatul tău de presă trebuie să fie considerat interesant, de altcineva înafară de tine sau de colegii tăi.

Când vine vorba de comunicare, cea mai importantă este audiența. De câte ori te gândești să scrii “Vreau să vă spun că …” sau “Suntem bucuroși să vă anunțăm că …” oprește-te. “Eu” și  “noi” nu-și au locul deloc sau doar foarte puțin într-un comunicat de presă. El trebuie să fie doar despre cititor.

Pune-te în locul editorului sau reporterului căruia îi trimiți comunicatul de presă și gândește-te:

De ce ar fi interesat de informația pe care vrei să i-o trimiți?
A primit informația în timp util?
Cum o va utiliza?
Informația este utilă sau interesantă pentru cititorii lui? Cum să o pun într-o formă interesantă?
Viața lui va fi mai ușoară astfel? Este unul dintre factorii cei mai importanți, pentru că un comunicat de presă bun în vine în ajutor într-adevăr, îi oferă o idee de articol grozavă, o resursă pentru un interviu. Dacă răspunsurile sunt pozitive la toate aceste întrebări, ai ajuns deja la jumătatea luptei!

Unde trimiți comunicatul de presă

Aici, detaliile contează. Nu e suficient să îl trimiți biroului de presă al unui ziar locar. Dacă vrei să-ți faci treaba bine, trimite-l celei mai potrivite publicații și celei mai potrivite persoane care lucrează acolo.

Editorii primesc de regulă sute de comunicate de presă pe zi, de aceea comunicatul tău trebuie să fie relevant pentru publicația căreia îl trimiți, oarecum similar cu subiectele pe care le abordează de obicei. În plus, publicațiile mari au mai mulți editori, fiecare responsabil cu anumite subiecte. Verifică acest lucru și trimite comunicatul persoanei responsabile, într-un email personal, începând cu motivul pentru care consideri că va fi interesant pentru acea publicație.

Elementele de bază ale unui comunicat de presă

  1. Cel mai important este titlul, care trebuie să se evidențieze dintre celelalte, să fie specific, să fie scris din perspectiva audienței tale (sau a lor). Titlul este cel care dă importanța comunicatului.

Când trimiți comunicatul prin email, nu scrie la subiect „comunicat de presă” sau  “breaking news”. Dacă titlul tău este scurt, folosește-l ca atare,  dar dacă nu, scrie ceva specific pentru reporterul sau editorul care îl va primi.

2. Urmează corpul comunicatului, care trebuie să răspundă la cele 5 întrebări: cine, ce, de ce, unde și când.

Cei mai mulți editori folosesc strategia piramidei inversate în articolele lor, adică cea mai importantă informație este prezentată în primul paragraf, urmând ca detaliile să fie completate până la final. De fapt, primul paragraf, conține tot ceea ce ai nevoie să știi  și va fi urmat de obicei de un citat, de la reprezentantul firmei.

Elementele vizuale, precum un infografic bine făcut, o fotografie de înaltă rezoluție sau un video, constituie un plus, atât pentru cititori cât și pentru editor.

3. Secțiunea „Despre noi”

Orice comunicat de presă trebuie să ofere informații despre afacerea ta, care trebuie să fie inserate imediat după corpul principal.

4. Datele de contact

În partea de jos a comunicatului, trebuie să apară numele și datele de contact, astfel încât reporterul să te poată contacta pentru mai multe detalii, sau pentru a programa un interviu.

Cât de lung trebuie să fie un comunicat de presă?

Pentru că nu există neapărat o regulă din acest punct de vedere, se spune că mai scurt este maiu bun. Cele mai multe comunicate au între una și trei pagini, în funcție de complexitatea informației prezentate.

Un comunicat de presă bun poate fi primul pas spre construirea unei relați de lungă durată cu un reporter sau editor. Dacă știe că poate conta pe tine pentru informații serioase, cu siguranță va privi comunicatul tău cu alți ochi și îi va acorda întâietate.

Succesul afacerii tale poate fi doar la câteva comunicate de presă distanță!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *