Opțiuni de Finanțare

Creditul punte pentru programul Start-Up Nation

Băncile participante la Programul Start-Up Nation vor percepe solicitanților de credite punte la dobânzi cu până la 1,5 puncte procentuale mai mici decât plafonul stabilit de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, respectiv 5% pe an. Pe lângă dobândă însă, clienții vor mai plăti și o serie de comisioane. Băncile înscrise în program sunt BCR, Banca Transilvania și CEC Bank.

Cele 3 bănci  vor acorda finanțare în limita maximă de 200.000 lei pentru firmele înființate după data de 31 ianuarie 2017, care urmează să primească finanțare nerambursabilă prin programul Start-Up Nation.

Cum se derulează creditul punte?

Creditele punte pot fi solicitate de firmele acceptate în program și vor fi garantate prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și de Fondul Român de Contragarantare, în proporție de 80%, comisionul de garantare fiind de 3,8%, cu posibilitatea de a scădea până la 2,5%.

Toate costurile cu creditul (inclusiv dobânda și comisionale) sunt cheltuieli eligibile în program, pentru acele firme care le-au menționat de la bun început în planul de afaceri.

Avantajul creditului-punte este acela că antreprenorii își pot acoperi cheltuielile curente din proiect până la efectuarea celor maximum 3 tranșe de plată din ajutorul nerambursabil de maxim 200.000 de lei.

Ce comisioane suportă clientul?

Costul creditului este reprezentat  atât de dobândă, cât și de comisioane. În cazul BCR, dobânda este de 3,5% pe an, în timp ce Banca Transilvania va percepe o dobândă de 3,9%, iar CEC Bank are o dobânda de 3,99% pe an.

Comisioanele BCR, de orice natură, nu vor depăși în total 2% din valoarea creditului, potrivit reprezentanților băncii.

Banca Transilvania percepe, pe lângă dobândă, un comision de acordare de 0,75% și un comision de gestiune lunară de 0,08%.

La CEC Bank, atât comisionul de acordare, cât și comisionul de gestiune se ridică la 0,75% din valoarea creditului și vor fi percepute la data efectuării primei trageri din credit.

”Creditul-punte este de mare importanță, fiindcă în momentul în care dosarele trec de evaluare, urmează să vină să semneze cu noi acordurile de finanțare. În baza acestui acord de finanțare, beneficiarul urmează să ajungă la una dintre băncile partenere ale proiectului și, într-un termen nu foarte lung – însemnând până în două săptămâni aproximativ, să primească această sumă pe care a menționat-o în planul de afaceri”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferință de presă.

În programul Start-Up Nation s-au înscris 19.296 de planuri de afaceri, în valoare totală (după solicitările transmise) de 3,74 miliarde de lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681, iar bugetul programului pentru acest an este de 1,71 miliarde lei.                                               Articolul complet pe conso.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *