La ce provocări te poți aștepta ca antreprenor, și cum să le depășești
Lifestyle

La ce provocări te poți aștepta ca antreprenor, și cum să le depășești

Antreprenoriatul nu este un domeniu la fel cu celelalte, fiecare zi îți poate oferi noi oportunități, dar și provocări pe care trebuie să le depășești.

Unele provocări pot fi temporare, datorate unor situații punctuale care îți afectează compania, dar și repetitive, situații care apar mereu în viața unui antreprenor. Câteva dintre acestea din urmă le vom trece în revistă mai jos.

Orice investiție generează crize de capital

A fi antreprenor nu este o schemă de îmbogățire rapidă. E nevoie de timp să lansezi un produs sau o afacere, și chiar mai mult până să obții profit. Poți avea ani întregi cu pierderi înainte de a încheia un an profitabil. Fiindcă problema capitalului este cea mai importantă, trebuie să fii foarte creativ în acest sens, și să faci rost de fondurile necesare la momentul potrivit.

Împrumuturile la bănci, la prieteni sau familie, campaniile de strângere de fonduri, rezervele personale sau chiar un al doilea job, oricare dintre acestea pot fi soluția potrivită. Trebuie doar să ai curaj și încredere în tine și în afacerea ta.

Rezistența din partea concurenței

Competitorii nu vor fi niciodată bucuroși la apariția unei afaceri noi. Ei pot încerca să te scoată de pe piață, dezvoltând produse sau servicii similare cu al tău. Competiția agresivă este ceva normal, așa că va trebui să ai obrazul gros dacă vrei să supraviețuiești.

Din fericire, cu cât competiția este mai puternică, cu atât afacerea ta poate avea perspective mai bune. Rezistența din partea competitorilor este doar un semn că ai fost observat, că ești văzut ca o amenințare.Un competitor invidios este un semn bun. Ar trebui să te îngrijorezi mai mult atunci când ești ignorat, sau, mai rău, neobservat. Dacă ei își fac griji din cauza ta, înseamnă că ești pe  drumul cel bun.

Imprevizibilitatea și Incertitudinea

Să fii propriul tău șef, să-ți faci singur programul, să lucrezi pentru tine, este un vis frumos. Din păcate, la toate astea nu se adaugă un venit constant, cel puțin la început. Intrarea în necunoscut este departe de predictibilitatea unui job obișnuit. Dacă mai adaugi și regretul renunțării la cariera anterioară, poate fi o sursă de îngrijorare.

Este important să ai în vedere totuși aspectele pozitive ale acestui drum, viitorul succes al afacerii tale este incomparabil cu mulțumirea pe care ți-o oferă un simplu job.

Alegerea echipei

O echipă de încredere înseamnă o luptă pe jumătate câștigată pentru cei mai mulți antreprenori. De la parteneri la angajați, o echipă solidă este cheia succesului. Recrutează persoane pe care le cunoști din viața ta profesională și pe care simți că te poți baza. Bazează-te pe sugestiile lor pentru noi membri ai echipei! Dacă ai încredere în ei ar trebui să ai incredere și în recomandările lor.

Confruntarea cu necunoscutul

Succesul unei afaceri nu este niciodată garantat, iar schimbările de pe piață și alți factori disturbatori pot apărea oricând la orizont. Când te confrunți cu incertitudinea, amintește-ți că viziunea ta este reală. Amintește-ți entuziasmul de la începuturile afacerii! Dacă ți-ai pregătit o strategie de risc, intră în necunoscut cu liniștea că toate laturile sunt acoperite și urmează-ți viziunea.

Acordă timp planificării

Nopți, weekend-uri, vacanțe, poate că le-ai avut înainte, dar ca antreprenor, nu prea mai ai parte de ele. Succesul afacerii tale depinde de efortul tău. Dacă nu faci nimic nu ai cum să-ți îndeplinești obiectivele.

Crearea de planuri pe termen lung pentru atingerea obiectivelor propuse este absolut necesară. Scrie obiectivele pe hârtie și fă lista acțiunilor necesare pentru îndeplinirea acestora.

Orice antreprenor înfruntă astfel de provocări pe drumul către viziunea sa, iar provocările sunt diferite pentru fiecare. Încrederea că munca grea conduce la succes, te poate ajuta să depășești obstacolele care îți apar în cale.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *