Spirit antreprenorial

Idee de afaceri venită din pasiune: economistul care face chiuvete de lemn spectaculoase

Cum se poate transforma o bucată de lemn într-un spectaculos lavoar? Răspunsul la această întrebare îl are Ciprian Dobocan, un economist din Bistriţa, care este printre puţinii din ţară care realizează aşa ceva.

De dimineaţa şi până pe la 5-6 este economist la o mare companie bistriţeană, iar după program se refugiază într-un atelier situat în inima Bistriţei, unde transformă bucăţi de lemn în lavoare spectaculoase. Ideea i-a venit în urmă cu 5 ani, când îşi redecora apartamentul. Mai întâi a cumpărat un bol de lemn, pe care l-a finisat, l-a nuanţat cu un baiţ, apoi a folosit o vopsea aurie pentru exterior. Deşi l-a făcut pentru propria locuinţă, în cele din urmă, acesta a ajuns pe un site de anunţuri, asta pentru că soţia economistului era sceptică în ceea ce priveşte durabilitatea şi viabilitatea unui lavoar din lemn.

Lavoarul a stat pe site-ul de anunţuri 2-3 luni, până când în cele din urmă a fost vândut. Acesta a fost primul pas, după care comenzile au început să curgă. În primă fază, economistul a apelat la vase sculptate de către meşterii populari. Apoi şi-a amenajat un atelier în centrul oraşului, unde realizează lavoarele de la A la Z.

Pentru realizarea unui astfel de lavoar, se poate folosi orice fel de lemn, atâta timp cât este uscat corespunzător. Mai important decât lemnul este tratamentul care i se aplică. Tratamentul trebuie să sigileze foarte bine lemnul, astfel încât apa să nu pătrundă în interior şi să deterioreze în timp chiuveta.

Pentru a se asigura că lavoarele pe care le vinde nu se deteriorează, economistul păstrează legătura cu clienţii săi şi le cere feedback chiar şi la jumătate de an de la vânzare.  În plus, el ataşează şi sifonul la chiuvetele pe care le realizează, tocmai pentru ca la montarea acestora, clienţii să nu afecteze „sigiliul” chiuvetei şi să-i scurteze durata de viaţă.

O chiuvetă din lemn ia naştere în 3-4 săptămâni,  asta pentru că implică o muncă meticuloasă. Doar prelucrarea lavoarului cu uleiuri durează între 7 şi 10 zile. Până în prezent, economistul a realizat în ultimii 5 ani în jur de 50 de lavoare.

Lavoarele realizate în inima Bistriţei au ajuns în toate părţile ţării, începând din Cluj, Timişoara, terminând cu Bucureşti, Constanţa sau Sibiu. Cea mai mare cerere vine, însă, din sudul ţării.  Un lavoar din lemn lucrat manual costă între 1.000 şi 1.200 de lei. Cele mai multe chiuvete ajung la case şi sunt cumpărate de femei. Acestea fie sunt puse pe blaturi de lemn, fie pe blaturi de piatră, fie pe banalul corp de mobilier.

Citește mai mult pe  adevarul.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *