Fiscalitate

Modificările fiscale programate în 2018 vor genera diferențe uriașe în ceea ce privește taxele pe salariu și pe veniturile încasate pe PFA

Compania de consultanță financiară EY atenționează: Ca urmare a modificărilor fiscale care vor intra în vigoare în 2018, taxele lunare ale unui salariat cu un venit brut lunar de 5.000 lei vor fi similare cu cele ale unei persoane care câștigă un venit din activități independente de 3 ori mai mare.

Diferența rezultă din introducerea plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară, prevăzut a fi de 1.900 lei, pentru care vor fi datorate contribuțiile sociale în cazul veniturilor din activități independente. Deși venitul la care se poate asigura în scopuri de asigurări sociale o persoană care desfășoară activități independente poate fi unul ales, este puțin probabil că acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege.

Un calcul simplu al nivelului contribuțiilor sociale care ar urma să se datoreze pentru cele două tipuri de venit, evidențiază o discrepanță semnificativă. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, deși contribuțiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creștere, cele plătite pentru veniturile din activități independente sunt în scădere. Astfel, se ajunge la concluzia că, oricât de mult ar câștiga pe lună o persoană fizică din activități independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuții va fi același, respectiv 665 lei/lună.

Ce ne va aduce anul 2018? Va crește sau va scădea numărul de salariați? Vom asista la o nouă migrare artificială de la salariat la persoană fizică autorizată pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasă?
Articolul complet pe profit.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *