Plata defalcată a TVA va aduce statului 6 miliarde de lei din TVA în următorii 3 ani
Fiscalitate

Plata defalcată a TVA va aduce statului 6 miliarde de lei din TVA în următorii 3 ani

Statul român va încasa şase miliarde de lei, în perioada 2018-2020, câte două miliarde de lei anual, din TVA, o dată cu aplicarea măsurii TVA defalcat de la 1 ianuarie 2018.

Măsura se dorește o metodă de reducere a evaziunii fiscale și a concurenței neloiale din partea contribuabililor care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

În urma analizelor realizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi la nivelul Ministerului Finanţelor (MF) s-a arătat ca prin folosirea sistemului split TVA, încasările la bugetul de stat vor crește cu 6 miliarde de lei în următorii 3 ani.

Potrivit Ordonanței 23/2017,  de la 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA, pentru facturile emise/avansurile încasate începând cu 1 ianuarie 2018. Conturile de TVA pot fi deschise la unităţile trezoreriei statului, de către instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA, dar și de către entităţile care au relaţii comerciale cu statul, iar iar acestea vor fi administrate gratuit, fără comisioane.

Plătitorii de TVA pot deschide aceste conturi și la instituţiile bancare, unele bănci putând face acest lucru automat, fără să cheme clienții la ghișeu, dar și fără să perceapă comision timp de 90 de zile, interval în care clientul trebuie să decidă dacă doreşte acel cont.

Legea nr. 275/2017 publicată în 28 Decembrie 2017, pentru aprobarea OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, vine cu modificări față de forma inițială, astfel încât sistemul split TVA va fi obligatoriu doar pentru firmele în insolvenţă şi cele cu obligaţii fiscale restante reprezentând TVA. Atfel, au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile care se află în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018.
  • începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.
  • se află sub incidenţa legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *