Efectele negative ale modificărilor fiscale asupra antreprenorilor în 2018
Fiscalitate

Efectele negative ale modificărilor fiscale asupra antreprenorilor în 2018

Într-o analiză realizată de Daniel Anghel, tax partner PwC, coordonator fiscalitate al Coaliției pentru Dezvoltarea României și membru în boardul FIC (Consiliul Investitorilor Străini) , asupra modului în care modificările fiscale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie ne vor afecta viața cotidiană în 2018.

Principalele concluzii care decurg din aceasta sinteză, sunt :

– vor fi defavorizați antreprenorii, dar și angajații;

– se grăbește aplicarea unor directive europene coercitive cu 2 ani înainte de obligativitatea aplicării lor. În schimb, aplicarea directivei europene a confiscării extinse a averilor ilicite a fost întârziată, deja, cu 1 an de zile. Populația României va plăti , din buzunarele ei, bine sparte de guvernanți, amenzile impuse de Comisia Europeană;

– se descurajează investițiile străine, țările vecine având o politică financiară mult mai atractivă;

– se descurajează crearea de IMM-uri în economia românească. Sunt țări în Europa – Franța, Elveția, etc – unde IMM-urile contribuie cu peste 80 % din PIB.

Iată câteva dintre semnalele de alarmă pentru fiecare măsură în parte:

1. Split TVA –  deși aplicarea sistemului este obligatorie doar pentru plătitorii de TVA cu obligații TVA restante și/sau aflați în insolvență, contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA care nu vor aplica sistemul vor avea obligația totuși de a efectua plata defalcat pentru achizițiile efectuate de la contribuabili care vor aplica sistemul.

2. Impozitul pe profit 

În ceea ce privește limitarea deductibilității dobânzilor, impozitarea la ieșire și alte reguli introduse, având în vedere că până la acest moment niciun alt stat membru al Uniunii Europene nu a transpus directiva în legislația națională, România ar trebui să se asigure că: legislația este clară și noile reguli și concepte introduse au fost înțelese și asimilate de către contribuabili, că există o procedură clară de aplicare, iar limitele specifice stabilite se situează în eșalonul superior față de media europeană.

3. Impozitul pe venitul microintreprinderilor – majorarea plafonului la de la 500.000 de euro la 1 milion de euro pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, coroborat cu obligativitatea aplicării acestui regim de impozitare prin eliminarea opțiunii de aplicare a regimului de plătitor de impozit pe profit în baza unor criterii precum dimensiunea capitalului social, va avea efecte negative asupra investițiilor din România.

De ce?  Toate companiile nou înființate, indiferent de dimensiunea capitalului lor sau a investițiilor preconizate, vor fi automat impozitate ca microîntreprinderi, în absența unei cifre de afaceri inițiale. Aceste companii, aflate în perioada de investiții, nu vor mai avea posibilitatea deducerii cheltuielilor înregistrate pe parcursul desfășurării activitaților curente și investițiilor.

În al doilea rând, societățile care înregistrează o rată de profit mai mică de 6.25% raportată la cifra de afaceri vor fi nevoite să plăteasca un impozit mai mare decât în prezent.

În al treilea rând, microîntreprinderile nu pot beneficia de facilitățile din sfera impozitului pe profit – de exemplu scutirea pentru profitul reinvestit, facilitățile pentru activități de cercetare-dezvoltare, ceea ce va descuraja investițiile în domenii strategice.

Nu în ultimul rând, microcompaniile sunt exceptate din sfera de aplicare a Directivelor Europene, astfel nu vor putea beneficia de regimul fiscal favorabil prevăzut de acestea (de exemplu, în ceea ce privește veniturile din dobânzi, redevențe sau dividende).

4. Modificari privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice și contribuțiile sociale

Cea mai importantă modificare se referă la transferul contribuțiilor în sarcina angajatului, iar efectul ei constă în mărirea salariilor brute cu aproximativ 20% dacă angajatorii decid să mențină la același nivel salariul net al angajaților, sau, în cazul în care creșterea salariilor brute nu va fi efectuată, salariul net va scădea, ceea ce va putea conduce la dezechilibre pe piața forței de muncă.

Articolul complet pe manager.ro

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *