6 tehnici de comunicare prin care poți deveni un lider mai bun
Lifestyle

6 tehnici de comunicare prin care poți deveni un lider mai bun

Ca antreprenor, ai ocazia să coordonezi o echipă de oameni, iar calitățile tale de lider depind foarte mult de capacitatea de comunicare cu ceilalți. Iată câteva tehnici de comunicare care te pot ajuta să devii un lider mai bun, să-ți îmbunătățești relația cu cei din jur, să îmbunătățești productivitatea și moralul echipei tale.

1. Cunoaște-te pe tine însuți

Orice formă de comunicare are ca punct de plecare conștiința de sine. Când relaționezi cu cei din jur, trebuie să fii conștient de monologul tău intern, să nu sfârșeșți prin a transmite celorlalți o stare de spirit proastă, prin a fi discriminator, nesigur, și așa mai departe.

Este foarte important să știi ceea ce îți dorești să obții prin mesajele pe care le transmiți, astfel încât să le adaptezi în consecință.

2. Cunoaște-ți audiența.

Cea mai bună comunicare vine din înțelegerea celor cu care vorbești. Cunoașterea motivațiilor, stilurilor de comunicare preferate, stilurilor de învățare, etc ale acestora,  îți permite să-ți adaptezi mesajul și să-ți crești șansele unei comunicări eficiente.

Crearea unei relații personale facilitează empatia, crește buna dispoziție și construiește încrederea. Dar pentru a fi eficientă, relația personală trebuie să fie autentică, nu exploatativă.

3. Fii direct, specific și clar.

Comunicarea clară crește șansele ca oamenii să înțeleagă mesajul și să facă exact ce le ceri. Mai bine oferi explicatii suplimentare decât să rămână neclarități.

Ori de câte ori trasezi o sarcină sau soliciți ajutor din partea cuiva, axează-te pe instrucțiuni simple, specifice și ușor de pus în practică. Este mai ușor dacă te pregătești dinainte, pentru a include toate detaliile relevante. Nu termina o conversație până când nu ești sigur că celălalt a înțeles obiectivele și ceea ce are de făcut. Modul în care vorbești trebuie să fie prietenos și deschis, arătându-ți disponibilitatea de a răspunde la întrebări.

4. Fii atent la comunicarea nonverbală.

Conform studiilor, comunicarea nonverbală este la fel de importantă cu ceea ce ai de spus, sau chiar mai importantă. Expresiile faciale, gesturile mâinii, postura și contactul ochilor, toate joacă un rol major în confirmarea dar și în subminarea mesajului.

Ori de câte ori vorbești cu cineva, încearcă să fii conștient de limbajul corpului tău și al celui cu care vorbești. Mai ales, fii atent dacă limajul corpului tau este în concordanță cu ceea ce spui, întru-cât asta ajută la o comunicare mai credibilă și te ajută să pari mai sigur pe tine.

5. Ascultă mai mult decât vorbești.

Cea mai bună metodă de încurajare a unie comunicări oneste și deschise în cadrul unui grup este modelul de ascultare activă. Când cineva îți vorbește, ascultă cu adevărat ce are de spus. Pune întrebări care să demonstreze că ai fost atent și pentru a fi sigur că nu ai înțeles greșit. Păstrează mintea deschisă și gândește întrebările înainte de a le pune. Această practică construiește un raport de înțelegere între părțile care comunică.

6. Fii pozitiv și respectuos.

Nu este neapărat nevoie de spus asta, dar comunicarea transparentă, corectă și respectuoasă în cadrul grupului este cea mai bună strategie de cultivare a loialității și de creștere a performanței echipei. Nu te folosi de statutul tău împotriva celorlalte persoane și nu folosi coerciția sau teama pe post de motivatori. Preferă o atitudine mai puțin egocentrică, mai corectă și pozitivă, care facilitează creativitatea și eficiența în rezolvarea problemelor.

Fiecare dintre aceste tehnici de comunicare necesită multă practică. Nu le poți stăpâni într-o zi și nici măcar într-un an. Dar încearcă să le aplici mereu. Cu cât încerci mai mult, cu atât ele încep să devină ca o a doua natură, iar tu vei deveni un lider mai bun.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *