Creditul furnizor, o adevărată modă în economia românească
Opțiuni de Finanțare

Creditul furnizor, o adevărată modă în economia românească

În lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg să întârzie plățile, apelând la creditul furnizor, un mecanism economic de finanțare de business, fără dobândă, care se extinde tot mai puternic. Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, 75% dintre firmele din economia românească au ajuns să apeleze la această soluție, în condițiile în care finanțarea bancară reprezintă, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil.

Potrivit studiului realizat de KeysFin, peste 400.000 de firme, care reprezintă 64% din economie, înregistrau datorii către partenerii de afaceri, la nivelul anului trecut. Studiul arată că perioada medie de încasare a creanțelor este de 95 de zile, în timp ce perioada medie de plată a datoriilor curente se situează la nivelul de 176 zile.

Datoriile se plătesc cel mai greu în domeniul construcțiilor, în medie la 370 de zile, în timp ce banii se recuperează cel mai dificil în agricultură, în medie la 156 de zile. Alte domenii cu potențial de risc, din acest punct de vedere, sunt industria extractivă, activitățile profesionale și tehnice, sectorul energetic și HORECA.

Cum s-a ajuns ca creditul comercial să reprezinte principala modalitate de finanțare în economia românească?

Motivele sunt simple. Creditul comercial în primul rând este nepurtător de dobândă, îți permite să derulezi afaceri fără costuri suplimentare, acestea fiind pasate, practic, în sarcina partenerilor.  Ca efect, banii circulă greu, iar pericolul de blocaj financiar este la un nivel ridicat. Pe lanțul economic, majoritatea firmelor suferă de lipsa de lichiditate astfel că oricând pot intra în blocaj, în incapacitate de plată.

De ce nu se apelează la finanțările bancare?

Majoritatea IMM-urilor nu deține capitaluri fixe solide, nu are garanții reale pozitive, cele pe care băncile le cer atunci când solicită o finanțare. În plus, finanțarea bancară prezintă costuri pe care multe dintre firme nu și le permit, astfel că alternativa o reprezintă creditul comercial.

Creditarea bancară este evitată, cele mai multe firme cautând soluții alternative mai ieftine și fără condițiile stricte impuse de acestea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *