Clubul de marketing

Cum poate concura un magazin online mic cu greii domeniului?

Ai deschis sau te gândești să la un mic magazin online, în care să prezinți produsele tale, iar concurența ți se pare mult prea dificilă? Dacă ești în această situație, atunci acesta este articolul potrivit pentru tine. Pe o piață în care se pune accent maxim pe serviciile personale sau personalizate, pe care consumatorii le preferă din ce în ce mai mult, micile afaceri găsesc metode prin care să iasă câștigători în lupta cu greii domeniului.

Pentru a ține pasul și a câștiga puncte pe segmentul tău de piață împotriva marilor competitori din eCommerce, vă invităm să aveți în vedere sfaturile de mai jos.

1. Fii disponibil

Cu cât ești mai disponibil pentru clienții actuali sau potențial, cu atât rapid oferi răspunsuri la întrebările ce pot sta în calea unei posibile vânzări. Asta te face mai transparent și deci mai de încredere, ceea ce contează în lupta cu un brand consacrat.

Cea mai bună metodă este să implementezi un sistem de chat live în shopul tău online. Nu este costisitor, este ușor de utilizat de clienții tăi, dar mai ales te face disponibil.

2. Concentrează-te pe Serviciul Clienți

Serviciul clienți este cea mai bună modalitate prin care o afacere mică poate câștiga puncte în defavoarea brandurilor mari. Oferind servicii de calitate, servicii personale cu interacțiune umană, poți depăși brandurile care sunt mult prea mari pentru a putea face același lucru. Serviciul clienți stimulează vânzările și ajută la crearea unei relații de lungă durată cu clienții, iar tu vei obține clienți loiali.

3. Adaugă o notă personală

Începând cu pagina „Despre noi”, până la interacțiunile cu clienții prin intermediul unui CRM sau prin social media, adaugă o notă personală relației cu clienții, stabilește o conexiune cu aceștia. Clienții răspund mai bine serviciilor personalizate și poveștilor reale.

Asigură-te că adaugi o notă personală shop-ului tău prin:

 • imagini din interior, despre cum sunt realizate produsele tale
 • povești reale ale consumatorilor și angajaților tăi
 • arată partea umană și distractivă
 • vorbește din inimă când îți spui povestea

4. Oferă un program de loialitate

Loialitatea consumatorilor este vitală pentru longevitatea unui business online. Este o metodă grozavă de stimulare a vânzărilor și de a te lupta cu nume mari, precum Amazon. Programul de loialitate poate fi orice, de la oferirea de discounturi VIP sau oferte speciale pentru like-urile din social media. Iată câteva variante:

 • un sistem de puncte de loialitate – recompensează clienții cu puncte bazate pe volumul de cumpărături, care se acumulează în timp și pot fi folosite pentru la plata unor comenzi noi.
 • un sistem de valori –  oferă-te să ajuți o cauză caritabilă sau de responsibilitate socială, în funcție de volumul de vânzări.
 • praguri de prețuri – împarte clienții în grupuri, pe baza comenzilor acestora și apoi oferă-le avantaje în funcție de rangul pe care se află.
 • un sistem de abonamente – poți oferi clienților subscripții lunare, pentru a putea face parte dintr-un grup VIP, în care pot beneficia de discounturi și afaceri exclusive.

5. Cunoaște-ți clienții

Un mare avantaj al afacerilor mici este o bază de date cu clienți și/sau produse mai mică, ceea ce înseamnă că este mult mai ușor să-i cunoști. Poți vedea mai ușor care clienți preferă anumite produse, și le poți ajusta mai ușor pentru a îndeplini necesitățile acestora.

6. Prezența online

Social media oferă micilor afaceri aceeași expunere ca și brand-urilor mari, și nu ai nevoie de un buget uriaș de publicitate pentru a putea concura. Fii conectat și activ pe Facebook sau Instagram pentru a-ți face numele cunoscut și a obține avantaje.

7. Construiește-ți credibilitatea

O problemă mare a afacerilor mici este construirea credibilității. Construirea unui site eCommerce de încredere înseamnă un drum lung de parcurs. Ce poți face în această direcție?

 • Folosește embleme gen „Site de încredere”
 • Afișează toate datele de contact
 • Afișează review-uri din partea utilizatorilor
 • O politică bună de retur

8. Apelează la Content Marketing

Crearea de conținut este obligatorie pentru un shop online. Este o metodă grozavă de a-ți arăta cunoștințele și autoritatea în domeniu, de a te diferenția, mai ales de cei mari. Bonusul este și un plus de trafic. Adăugând o secțiune de blog la shopul tău, plin de ghiduri utile, relevante, vei reuși sa atragi trafic, să crești credibilitatea și să transformi micul tău magazin în locul unde trebuie să mergi pentru o anume problemă.

O campanie de content marketing trebuie să:

 • ajute clienții la fiecare pas
 • identifice probleme clienților potențiali și să le rezolve
 • folosească cuvinte cheie relevante

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *