Afacerile românești, împotmolite în birocrație
Fiscalitate

Afacerile românești, împotmolite în birocrație

Dificultățile cu care trebuie să se confrunte antreprenorii români depășesc, de multe ori, capacitățile de predicție a oricărui plan de afaceri. Dincolo de provocările firești ale mediului de business, birocrația complicată și cadrul normativ neadaptat complică viața antreprenorilor.

Câteva prevederi prin care legislația românească pune în cârca oamenilor de afaceri obligații normative inutile, care nu au nici-o legătură cu viața de zi cu zi, expuse de Florin Jianu, Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) :

Acordul obligatoriu al vecinilor – o prevedere legală împovărătoare pentru afacerile mici și mijlocii, care inhibă chiar demersurile de inițiere a anumitor afaceri. Pentru o firmă din sfera IT sau a serviciilor, care nu presupune că faci zgomot, că deranjezi, nu ar trebui să fie necesar acest acord, mai ales că să iei de la vecini, de la proprietari, toate semnăturile, presupune o întreagă aventură.

Imposibilitatea unei persoane de a deține 100% din acțiunile mai multor firme – o obligație rămasă din anii ’90, când nu se știa încotro va merge economia. Pentru ca în 2018, să nu poți face pe numele tău decât o singură societate comercială în care să fii acționar 100% nu este în pas cu ceea ce se întâmplă la nivel european și global.

Obligativitatea unităților comerciale de a afișa anumite informații –  magazinele sau restaurantele sunt obligate să aibă afișat, de exemplu, adaosul comercial. Un lucru valabil tot pentru anii ’90, când, pe de o parte, era o inflație foarte mare, pe de altă parte, prețurile afișate erau schimbate. Astăzi, afișarea adaosului comercial nu are niciun fel de impact, nu ajută în niciun fel nici clientul, nici întreprinzătorul.

Solicitarea de informații pe care statul deja le deține – . dacă vorbim despre baze de date cu întreprinzătorii care au datorii la bugetul de stat, nu trebuie să-ți solicite ție, ca întreprinzător, o instituție această informație pe care o poate accesa foarte simplu în baza de date a ministerului de resort. .Exemplele sunt multiple, legislația ar trebui scanată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, de parlamentari și corelată cu ce se întâmplă la nivel european și global.

La nivel european există o tendință înspre simplificarea legislației. Foarte multe legi care nu se mai aplică, dintr-un motiv sau altul, precum dezvoltarea tehnologică, ar trebui reduse. În sensul în care Internetul este extrem e dezvoltat, digitalizarea ar trebui să predomine în sfera serviciilor publice. Certificatele care se eliberează pe hârtie, și sunt valabile doar pe hârtie, ar trebui cu totul interzise în a fi solicitate întreprinzătorilor.

Articolul complet pe cotidianul.ro

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *