Lifestyle

Adevăruri despre antreprenoriat care nu se pot învăța din cărți

În România nu avem educație antreprenorială în școli, dar chiar dacă am avea, există lucruri care nu se învață din cărți și nici chiar la cursurile de MBA, ci mai degrabă din experiența celor din jur, care au făcut deja pasul către antreprenoriat. Diferența dintre teorie și practică este mare, între citatele motivaționale și soluțiile pe care trebuie să le găsești ca să îți plătești angajații, furnizorii, utilitățile și taxele…

1. Antreprenoriatul înseamnă stres, griji, presiune și nopți nedormite
Ai un job și ți se pare frustrant, ți se pare că ai salariul mic, nu-ți place să raportezi șefului și să depinzi de deciziile lui. Visezi să ai afacerea ta, să nu ai un șef, să faci ce vrei și când vrei.

Dacă îți faci curaj și deschizi o afacere, o să vezi că nu e deloc lapte și miere. Muncești mai mult decât la job, ești frustrat când nu faci profit sau când nu încasezi facturile la timp. Trebuie să iei decizii, să calculezi, să fii atent la stocuri, furnizori, clienți, angajați, facturi, taxe la stat, strategie, marketing, dezvoltare și multe altele.

Stresul este mai mare decât la job, unde plecai acasă după program și uitai de probleme, măcar pentru câteva ore. Acum nu mai poți, preocuparea este permanentă și nu te mai poți gândi la altceva, într-un cuvânt, presiunea pe umerii antreprenorului este uriașă.

2. Vei greși cu siguranță și vei plăti scump fiecare greșeală
Ideea și planul de afacere par perfecte pe hârtie, ai impresia că totul o să meargă strună, că nimic nu-ți poate sta în cale.

Însă  vei face greșeli, și fiecare dintre ele te va costa bani, timp și energie. Vei greși constant și nu vei avea întotdeauna unde să cauți ajutor. Când ai un superior, un coordonator, un șef, el și le asumă uneori sau te ajută să le repari repede. Pe cont propriu, nu mai are cine să te ajute. Și vor fi zile în care vei regreta acele momente confortabile.

3. Cel mai mare dușman al tău este statul
Indiferent de profilul afacerii tale, te vei lovi de instituțiile statului: primărie, ANAF, DSP, DSV, Mediu, ISU șamd. Sute de hârtii, zeci de declarații, copii xerox, printuri, semnături, scanuri. Funcționarii morocănoși, lipsiți de chef și aroganți. Nu te ajută nimeni.

Oricât de pregătit și documentat ai fi, întotdeauna îți mai trebuie ceva,  o copie, o hârtie, o declarație. Oricât de zâmbitor și drăguț ai fi, te vor trata cu dispreț. Apoi vor veni în control. Și vor scormoni până vor găsi ceva greșit pentru care să îți dea amendă. Pentru că pot, pentru că toate aberațiile cu prevenția și cu ajutorul dat de autorități sunt doar vorbe în vânt.

Tu trebuie să continui să muncești, să plătești amenda și taxele la stat în fiecare lună. Iar la schimb vei primi taxe mai mari, impozite, TVA split, amenzi, conturi poprite pentru 3 lei rătăciți și mult dispreț. Va trebui să te obișnuiesti cu asta.

4. Veniturile firmei nu sunt veniturile tale
Una dintre principalele întrebări ale micilor antreprenori este “cum scot banii din firmă?”. În primele stadii ale unei afaceri și în special în cazul firmelor de consultanță sau servicii, activitatea firmei se confundă, de multe ori, cu cea a fondatorului/acționarului. Dacă activitatea nu este una complexă, există riscul să crezi că banii pe care firma ta îi produce sunt banii tai și că îi poți cheltui cum vrei.

O preocupare permanentă devin modalitățile de “scoatere a banilor”, fuga după bonuri și chitanțe deductibile, soldurile de casă care scot contabilii din minți. Trebuie să conștientizezi faptul că, deși tu prestezi acele servicii pentru care facturezi clienții, firma nu ești tu. Și fie că scoți dividende, fie că decontezi benzina, fie că îți deduci mesele în oraș cu prietenii la protocol, nu poți păcăli statul. Așa că un pas important ar fi să înțelegi că tu nu ești una cu firma ta și să gândești ca un om de afaceri, nu ca un mic evazionist care caută metode neștiute de nimeni să fraierească fiscul.

Nimic nu te poate pregăti pentru antreprenoriatul din viața reală, pentru atunci când nu poți dormi sau mânca pentru că mâine e data de 25, aia în care trebuie să plătești taxele multe și mari la stat, iar tu ai doar 20 de lei în conturi. Nimeni nu te poate pregăti pentru zilele în care trebuie să tragi de clienți să plătească facturile sau cele în care toată lumea e în vacanță și nu-ți calcă nimeni pragul magazinului. Sau când nu știi ce soluții de marketing să aplici atunci când concurentul tău îți ia fața.

Articolul prelucrat după wall-street.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *