Spirit antreprenorial

Cele mai comune greșeli ale unui parteneriat de afaceri

Parteneriatul este o metodă bună de lansare a unei afaceri, îmbinând aptitudini, cunoștințe și bani. Dar el se poate transforma ușor într-o greșeală, mai ales dacă nu iei în considerare toate aspectele înainte de a face demersurile legale. Numeroși oameni de afaceri și antreprenori au regretat intrarea în diverse parteneriate, dar unele dintre cele mai comune capcane pot fi evitate, dacă știi la ce să te aștepți.

Alegerea greșită a partenerului

Un bun partener de afaceri este cel cu care poți colabora ușor, care te provoacă pentru a dezvolta idei mai bune și soluții pentru afacere.

Colaborarea cu un partener de afaceri presupune încredere și responsabilitate, iar una dintre cele mai mari greșeli este implicarea în afaceri împreună cu prietenii.

Crearea unei afaceri împreună cu un prieten nu este recomandată. Chiar dacă vă înțelegeți bine, asta nu înseamnă că veți putea colabora bine. Amestecarea afacerilor cu sentimentele personale este înșelătoare, mai ales dacă partenerul tău nu-și respectă partea de înțelegere. Vei putea cu adevărat să-l tragi la răspundere, sau vei renunța, pentru a vă putea menține prietenia?

Un alt mod prin care să-ți alegi partenerul greșit este să nu faci o verificare prealabilă a acestuia sau o analiză a obiectivelor pe termen lung. Nu vrei să ajungi într-un punct al afacerii în care ceva din trecutul partenerului să vă pună bețe în roate. Este la fel de rău ca, imediat după ce începi să simți gustul succesului, să realizezi dintr-o dată că tu și partenerul tău aveți idei complet diferite despre pașii următori.

Ignorarea strategiei de ieșire
la începutul unui nou parteneriat, nimeni nu vrea să se gândească la modul în care se va termina. Asta este o altă greșeală, pentru că adevărul este că orice parteneriat trebuie să ajungă la un final, într-un fel sau altul. Parteneriatul se poate dizolva pur și simplu, sau pot fi diverse cauze, precum retragerea la pensie, vânzarea afacerii, etc.

Stabilirea modului de încheiere a parteneriatului trebuie făcută din prima zi, înainte de deschidere. Lucrurile pot merge prost înainte de a avea timp să iei decizii ca aceasta. Pregătirea anticipată a finalului poate face mai ușoară trecerea peste momentele dificile, precum și separarea propriu-zisă.

Aranjamentele verbale
Toți termenii de disociere, resonsabilitățile fiecărui partner și orice alte înțelegeri legate de afacere trebuie trecute într-un contract legal. Nu trebuie să ai încredere în înțelegerile verbale, deoarece sunt dificil de probat în instanță și nu-ți permit tragerea la răspundere a partenerului pentru nerespectarea obligațiilor sale.

Contractele legale trebuie pregătite de un avocat cu experiență, care să prevadă termenii rezonabili ai unui parteneriat pe termen lung. Trebuie să specifice absolut orice, nu doar termenii generali. Nu contează cât de mult ai încredere în partenerul tău, trebuie să fii sigur că lucrurile rămân la fel tot timpul în care veți colabora.

Înafară de desemnarea responsabilităților legale ale fiecărui partener, contractele  scrise ajută la rezolvarea oricăror dispute, prin clarificarea unor chestiuni precum împărțirea profitului, structura parteneriatului, etc. Este mai ușor de colaborat în astfel de condiții.

Aspectele neclarificate
Asta merge mână în mână cu contractele scrise. Trebuie discutate toate aspectele, pornind de la planul de afacere, structura afacerii, până la provocările de început. Orice problemă pusă în discuție trebuie rezolvată înainte de încheierea acordului de a face afaceri împreună. Chiar dacă par probleme minore. Ceva care poate părea minor sau nesemnificativ la început, se poate transforma în ceva cu adevărat problematic pe parcurs.

Lucrând împreună la aceste detalii, ajută la stabilirea comunicării cu viitorul partener de afaceri. Și nu doar atât. Procesul vă ajută să vă puneți de acord, să aflați dacă aveți modalități similare de a face față diverselor situații și probleme care pot apărea în viitor.

Parteneriatul de afaceri poate fi o oportunitate grozavă, dar dacă nu este bine pregătit dinainte, se poate transforma într-un dezastru. Acestea sunt cele mai comune greșeli care se pot dovedi fatale pentru un parteneriat, dar care pot fi cu ușurință evitate.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *