Fiscalitate

Avertismentul americanilor: investițiile în România sunt la cel mai slab nivel din ultimii 12 ani

Statul român ar trebui să se concentreze pe investiții în acest an, în condițiile în care în 2017 a realizat în acest domeniu doar o mică parte din ceea ce și-a propus, este concluzia unui studiu efectuat de Camera de Comerț Româno-Americană (AmCham).

 

Conform calculelor AmCham, în 2017 România a alocat pentru investiții cel mai mic procent din PIB din ultimii 12 ani, astfel că investițiile anunțate la începutul lui 2017 s-au realizat doar în proporție de 67,7%.

Statul a luat anul trecut banii de la investiții, în încercarea de a acoperi cheltuielile curente, inclusiv cele cu creșterea pensiilor și a salariilor, dar și pentru a se menține în ținta de deficit de 3% din PIB. Totodată, absorbția de bani europeni și investițiile care urmau să fie realizate cu ajutorul lor, au fost mult sub țintele stabilite.

Măsurile care ar putea contribui la realizarea eficientă a acestui plan sunt, potrivit AmCham:

  • Creșterea investițiilor publice, pentru a reduce decalajele, mai ales în ce privește calitatea infrastructurii.
  • Intensificarea eforturilor de a crește semnificativ gradul de absorbție a fondurilor europene
  • O politică fiscală stabilă, care sa ofere predictibilitate și să încurajeze investițiile firmelor private.
  • Stimularea creșterii productivității și a ponderii activităților economice cu valoare adăugată mare, inclusiv prin folosirea politicilor fiscale menite să rețină în câmpul muncii a angajaților specializați, care aduc valoare adăugată
  • Prioritizarea investițiilor publice în baza impactului lor în economie
  • Asigurarea transparenței și predictibilității obiectivelor majore de investiții publice, prin planificarea multianuală a bugetului public consolidat. Aceasta strategie ar putea consolida încrederea în mediul investițional.

AmCham consideră că, în absența unor investiții publice eficiente, creșterea economică nu va aduce bunăstare și nu se va reflecta în existența infrastructurii moderne, a administrației performante și a serviciilor publice de calitate pentru toți, în România.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *