Revoluția fiscală lovește puternic micile afaceri românești
Fiscalitate

Revoluția fiscală lovește puternic micile afaceri românești

Reformele privind creșterea salariului minim, trecerea contribuțiilor la salariat și creșterea contribuțiilor pentru angajații part-time i-au afectat negativ pe micii întreprinzători, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Îmtr-un sondaj realizat în februarie 2018, primul chestionar relevant după aplicarea „revoluției fiscale”, au participat 1.752 de întreprinzători, din care 71,4% microîntreprinderi, 13,4% întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii și 3,3% ONG-uri și alte forme juridice. Conform rezultatelor acestuia, 93,3%, dintre cei chestionați au apreciat negativ aceste măsuri.

Astfel, 6 din 10 antreprenori au spus că au întâmpinat dificultăți la transferul contribuțiilor la angajat, iar 68,7% că au avut salariați part-time cu salarii mai mici decât cuantumul contribuțiilor sociale aferente întregului salariu de bază minim brut, de 665 de lei.

Întreprinzătorii mai spun, în proporție de 79,4%, că măsura creșterii (începând cu 1 ianuarie 2018) a salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei i-a afectat negativ, iar jumătate dintre ei au declarat că vor fi nevoiți să facă disponibilizări.

În ceea ce privește modul în care au procedat pentru ca angajații să nu resimtă trecerea contribuțiilor la salariat, 72,2% din antreprenori au crescut salariile pentru compensarea în totalitate, 13,3% au acordat prime lunare, 12,9% au crescut salariile pentru compensarea parțială, iar 1,6% au luat alte măsuri.

În cazul creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial, 49,1% din IMM au decis să crească salariile pentru compensarea în totalitate, dar 39,8% au recurs la restructurări și concedieri, iar 6,7% au crescut salariile pentru o compensare parțială, 4,4% luând alte măsuri.

Sondajul în detaliu poate fi vizualizat pe cnipmmr.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *