Proprietarii de afaceri sunt sceptici în privinţa unei creşteri economice bazate pe consum
Fiscalitate

Proprietarii de afaceri sunt sceptici în privinţa unei creşteri economice bazate pe consum

În barometrul mediului de afaceri românesc, realizat de EY, se arată că 85% dintre companiile româneşti îşi văd puse sub semnul întrebării planurile de investiţii, datorită incertitudinii fiscale, iar 92% dintre manageri sunt sceptici în privinţa unei creşteri economice bazate pe consum.

92% dintre oamenii de afaceri care au răspuns sondajului „Barometrul mediului de afaceri românesc” nu susţin modelul de creştere economică bazat pe creşterea consumului, 45% dintre aceștia fiind neîncrezători sau foarte neîncrezători în privinţa evoluţiei economiei româneşti în următoarele 12 luni.

„Procentul optimiştilor este în scădere faţă de ediţiile anterioare ale studiului, ilustrând un fond de îngrijorare, alimentat de creşterea economică bazată pe consum, de presiunile inflaţioniste şi incertitudinile fiscale şi legislative, pentru a numi doar câţiva potenţiali factori care pot influenţa percepţiile oamenilor de afaceri”, se arată în studiu.

Raportul realizat de EY, în parteneriat cu DoingBusiness.ro, are la bază un sondaj online la care au răspuns 458 lideri de organizaţii din diverse sectoare ale economiei româneşti, dintre care 8% au o cifră de afaceri mai mare de 100 milioane EUR, 9% între 50-100 mil EUR, 34% o cifră de afaceri între 10-50 mil EUR, 44% între 1-10 mil EUR şi 5% sub 1 mil EUR.

Cele mai multe prognoze de creştere economică pentru 2018 se situează sub 5%: Oxford Economics se aşteaptă la o creştere de 4,8%, Comisia Europeană – 4,5%, FMI – 4,4% şi BERD – 4,2%. În acest context, companiile româneşti sunt mai puţin încrezătoare în evoluţia mediului economic local.

Mai multe detalii pe adevarul.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *