Îndeplinirea sarcinilor administrative necesită 240 de zile pe an într-o afacere mică
Lifestyle

Îndeplinirea sarcinilor administrative necesită 240 de zile pe an într-o afacere mică

Într-o analiză realizată de PlumConsulting UK, efectuată asupra a 3000 de companii din 11 țări, cu privire la costul sarcinilor administrative pentru afacerile mici, se arată că acestea petrec până la 240 de zile pe an pentru îndeplinirea acestor sarcini, ceea ce se traduce prin 17% din totalul forței de muncă.

Deși raportul nu include companii românești, el nu este mai puțin adevărat și pentru țara noastră. Este suficient să spunem că, în medie, 17% din angajații unei firme se ocupă cu îndeplinirea unor sarcini care nu fac parte din procesul de producție.

Întrebarea firească care se pune este, având în vedere multitudinea de soluții de automatizare existente pe piață, de ce nu folosesc micile afaceri aceste tehnologii? Și ce se poate face pentru diminuarea poverii administrative a acestora?

Care sunt poverile administrative?

Așa cum este definită de autorii raportului, activitățile administrative sunt împărtite în operaționale și obligatorii. Partea obligatorie nu contribuie la mersul afacerii, dar este impusă de legislația pentru afaceri din fiecare țară, în funcție și de domeniul de acitvitate. Mici firme de avocatură, cabinete medicale, firme de contabilitate, sunt doar câteva exemple de afaceri care trebuie să se supună acestor reguli.

Pe lângă acestea, au fost indetificate opt tipuri de sarcini administrative, care sunt practic responsabile de ineficiența unei mici afaceri. Acestea sunt contabilitatea, resursele umane, plata salariilor, activitățile legate de plata taxelor, urmărirea plăților întârziate, procesarea facturilor primite, generarea facturilor și procesarea plăților, căutările de talente și training-urile.

Multe dintre micile companii sunt conștiente de beneficiile digitizării, 30% dintre ele aplicând-o pentru activitățile contabile, cele mai mari consumatoare de timp dintre activitățile administrative. Totuși, 47% nu au o soluție software pentru contabilitate.

În ceea ce privește resursele umane, o altă sarcină administrativă mare consumatoare de timp, aceasta are cea mai redusă utilizare de software, urmată fiind de plățile întârziate.

De ce nu sunt digitalizate sarcinile administrative?

Respondenții sondajului au dat câteva motive. În timp ce 30% spun că nu fac nimic în acest sens, 20% spun că este nevoie de timp pentru implementarea digitalizării, iar un procent aproape egal spun că de vină este costul implementării. Alte companii au vorbit depsre procedurile complicate, incompatibilitățile și lipsa de pregătire.

Toate acestea în ciuda beneficiilor pe care le-ar aduce folosirea de software administrativ, în ceea ce privește economisirea de timp și de bani.

Soluțiile disponibile

Micile afaceri au la dispoziție nenumărate opțiuni, fie că vor să desfășoare singure aceste sarcini sau să le externalizeze, în mediul digital de astăzi.
Mai multe detalii în raportul Sweating the Small Stuff: the impact of the bureaucracy burden

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *