Antreprenorii români vorbesc despre lecțiile primite în primii cinci ani de business
Lifestyle

Antreprenorii români vorbesc despre lecțiile primite în primii cinci ani de business

Primii cinci ani din viaţa unui business stabilesc premisele reuşitei sau ale insuccesului acestuia. Indiferent de domeniul de activitate, evoluţia se traduce, de cele mai multe ori, în modul în care sunt gestionate şi transformate în lecţii greşelile inerente oricărui început de drum. Ce au învăţat în primii cinci ai de activitate antreprenorială câţiva dintre oamenii de afaceri de pe piaţa locală?

Bibiana Stanciulov, antreprenoarea care a pus bazele brandului Magiun de Prune de Topoloveni spune că în primii cinci ani de activitate ai firmei a avut parte de câteva lecţii despre care spune că acum i se par glume:

1. Partenerii de afaceri trebuie bine verificaţi deoarece există riscul unor mari înşelăciuni.Antreprenoarea povesteşte cum în 1996 a fost înşelată de o societate din judeţul Argeş, din cauza căreia a pierdut o sumă importantă de bani.

2. Comerţul este o activitate dificil de gestionat. E?ste de preferat să ai o activitate pe care să o poţi coordona fără factori din exterior, respectiv producţia.

3. Există o piaţă foarte bună de desfacere în zona instituţiilor statului unde plata este garantată, respectiv licitaţiile.

În prezent fabrica ei de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor din Topoloveni, judeţul Argeş, cu o capacitate de producţie de 1.000 de tone de produse conservate, îşi vinde produsele către majoritatea retailerilor din România, dar şi în două magazine proprii.

Valentina Secară a deschis în 2004 grădiniţa cu profil britanic Acorns Nursery, iar aceasta a evoluat de la doi copii, la 120 de copii în prezent, în două locaţii. Cele mai importante lecţii trase de ea în primii ani de activitate ai firmei sunt:

1. Contează ce oameni îţi iei alături, ce echipă ai şi cum ştii să o păstrezi.

2. Investeşte în promvarea valorilor companiei tale.

Cristian Chitu, antreprenorul care a înfiinţat în 2012 Patiseria Tineretului, iar care acum a ajuns la patru puncte de lucru proprii în Bucureşti, lecţiile nu au lipsit în primii ani de business:

1. Contractul de închiriere semnat la începutul afacerii este deosebit de important, deoarece te poate ajuta să-ţi consolidezi afacerea sau te poate conduce spre faliment.

2. Fiecare eşec poate fi o oportunitate de a schimba viziunea asupra afacerii tale. Eşecurile apar doar pentru că ceva nu ai ştiut sau nu ai făcut într-un mod solid şi asumat.

Ancu Radu, cofondator al companiei dezvoltatoare de aplicaţii pentru iOS şi Android Adonis Software, cu clienţi în toată lumea, spune că lecţiile din primii cinci ani de business au fost numeroase:

1. De multe ori piedica în a evolua, a excela, nu este o stare de criză, o neputinţă sau o lipsă de soluţii, ci mai degrabă este starea de bine în care ai tendinţa să te complaci. Am învăţat că mai ales atunci trebuie să te dezvolţi pentru a ieşi din zona de confort.

2. Leadership înseamnă să ajuţi toţi membrii echipei să evolueze şi nu doar să gestionezi afacerea.

3. Networking-ul este extrem de important, iar ceea ce am învăţat este că prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem atunci când ne facem o nouă relaţie este „În ce mod aş putea să îl/o ajut?”. Pe termen lung, toate aceste relaţii vor deveni un sprijin important în creşterea businessului.

4. Orice relaţie de business trebuie să fie win-win şi acest lucru trebuie să fie evident de la primele negocieri.

Sursa zf

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *