Fiscalitate

Recentele modificări fiscale afectează negativ firmele aflate în perioada de investiții

Modificările aduse Codului fiscal la final de 2017 și aplicabile de la începutul anului în curs nu sunt benefice companiilor aflate în perioada de investiții, reiese dintr-o analiză realizată de avocatul Gabriel Biriș. Practic, investițiile noi sunt afectate atât din perspectiva noului regim al microîntreprinderilor, cât și ca urmare a limitării deductibilității dobânzilor.

Înainte de a trece însă la concluziile prezentate de specialistul citat, să reamintim principalele modificări aduse regimului fiscal al microîntreprinderilor:

  • plafonul de încadrare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a crescut la un milion de euro;
  • regimul micro poate fi aplicat și de firmele care obțin venituri din consultanță sau management;
  • a fost eliminată posibilitatea microfirmelor cu un capital social minim de 45.000 de lei de a opta pentru plata impozitului pe profit.

Cât privește efectele acestor măsuri, Gabriel Biriș consideră că afectate sunt mai ales investițiile noi, întrucât cheltuielile în perioada de investiții nu mai pot fi deduse.

Totodată, sunt afectate afacerile cu marjă de profit mai mică de 6,25%, fiind creată și posibilitatea migrării de la munca salarială la contracte de management, desfășurate chiar prin intermediul unei microîntreprinderi.

În egală măsură, avantajate de noile prevederi vor fi companiile cu grad de îndatorare mai mare de 3, care se finanțează din grup.

În concluzie, Gabriel Biriș a numit toate aceste măsuri ca unele contradictorii, cu dezavantaje certe pentru investitori și cu risc major de derapaje fiscale.

Mai multe detalii despre acest subiecte găsiți aici.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *