Spirit antreprenorial

Plantația de ardei iuți, o afacere care aduce profituri rapide

Plantația de ardei iuți este o idee de afacere în agricultură pentru care nu este nevoie de o suprafață foarte mare de teren, dar care aduce profituri imediate .

Aceasta este povestea unui tânăr antreprenor din Timișoara, care a început o plantație de ardei iuți pe o suprafață de doar 350 de metri pătrați.

Pasiunea pentru ardei iuți s-a transformat în afacere după ce tânărul a construit un solar de 100 de metri pătrați. Astfel a reușit să obțină răsadurile în condiții optime de temperatură și umiditate.

Singura problemă este procurarea semințelor, aveți nevoie de furnizori cu experiență și cu recomandări bune. El a cumpărat semințe din Anglia, Hong-Kong și Statele Unite ale Americii. Soiurile pe care le cultivă sunt mai puțin cunoscute în România, Jalapeno, Habanero și Cayenne Golden, dar cu un grad de iuțeală mai mare. Antreprenorul a mai povestit că la un preț mediu de 8 euro pentru 10 semințe, a investit pentru cele 1.000 de fire în jur de 800 de euro.

Primul an a fost experimental, iar în al doilea au fost probleme din cauza ploilor. Însă, în al treilea an a reușit să obțină o producție de 300 de kilograme de ardei iuți, iar dacă ar fi vândut tot ar fi avut un venit mediu de 3.400 de euro.

Problema pieței de desfacere este și ea destul de mare. Antreprenorul spune că a reușit, după multe negocieri, să obțină câteva contracte cu restaurante din Timișoara.

Restul comenzilor vin de la persoane fizice, „amatori de iute”. De asemenea, pentru că ardeii iuți proaspeți se vindeau mai greu, a investit și într-o instalație de uscare.

Ardeii Jalapeno uscați la plic de 10 grame se vând la un preț de 4 lei, Habanero la plic de 20 grame se vând cu 15 lei și Cayenne Golden la plic de 10 grame se vând cu 6 lei. Jalapeno îi mai vinde și sub formă de dulceață de ardei iuți, mai ales în restaurante.

Un kilogram de ardei Jalapeno se vinde cu aproximativ 40 de lei, Cayenne Golden – 60 de lei și Habanero – 80 de lei. Mai multe detalii pe greatnews.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *