Lifestyle

Cel mai puternic cuvânt în afaceri este ‘NU’

Afacerile nu sunt chiar atât de complexe. De fapt, există o caracteristică cu ajutorul căreia unii au descoperit succesul: capacitatea de folosi cuvântul nu. Un cuvânt simplu. Conține doar două litere. Cum poate el avea atât de multă putere? Pentru că aceste două litere înseamnă concentrare.

Gândește-te de ce ai spus da la început.
Spui nu acum pentru că atunci când ai spus da ai crezut în ceva, ai avut o viziune. Accum, când spui nu, înseamnă că te-ai gândit mai bine, te-ai concentrat mai mult asupra problemei.

Învață să spui nu orelor lungi de lucru peste program, să nu accepți întotdeauna banii investitorul în schimbul acțiunilor, să spui nu regulilor sau obiceiurilor, iar acestea sunt doar unele dintre situațiile în care trebuie să mai spui și nu.

Nu este un răspuns ușor.
Dacă nu ești sigur, spune nu. Este cel mai ușor răspuns și are trebui să fie răspunsul tău principal. În loc să spui da oricărei aparente oportunități care în final nu aduce rezultate, răspunde nu până când apare o oportunitate care te face să spui da.

Ai nevoie de o singură oportunitate asupra căreia să te concentrezi, deci nu-ți face griji dacă trebuie să spui sute de nu până ajungi acolo.

Oamenilor le e teamă să spună nu.
Când spui nu, fă-o cu respect, astfel nu o vei mai face cu teamă. Nu-ți face griji dacă ai impresia că ai dezamăgit pe cineva; nu-i adevărat. Îi faci chiar o favoare. Cum asta? Pentru că admiți faptul că nu ești sigur că vei putea pune în aplicare, chiar dacă spui da; nu faci decât să previi o perfomanță mediocră, care ar putea duce la rezultate chiar grave.

Ceea ce îți conduce viața este faptul că spui da.
Dacă te întrebi de ce viața ta înseamnă să alergi mereu de la o întâlnire la alta, iar timpul nu-ți mai ajunge pentru familie, asta e pentru că spui prea mult da. Fiecare da înseamnă mai mult stress și mai puțin timp. Prea puțin timp și prea mult stress nu înseamnă nimic bun, ci mai degrabă multe dezamăgiri și încălcări de promisiuni.

“Da cu siguranță!” sau nu mulțumesc.
Dacă ar exista un barometru care să-ți spună când să spui nu, ar fi bine, nu? Ei bine, ar funcționa cam așa: dacă o oportunitate  nu te face să spui  instantaneu “Da, cu siguranță!”, atunci mai bine spune nu. Această metodă elimină emoția dinaintea luării unei decizii.

Vei fi surprins cât este de simplu acest truc. Lucrurile care te fac spui “Da, cu siguranță!” au efect motivațional pentru tine și afacerea ta. Prima reacție este crucială în luarea deciziei. Cum te simți îm primul moment determină modul cum te vei simți mai târziu, mai bine decât orice alt indicator.

Cum să spui nu.
Spune întotdeauna adevărul. Fii cinstit atunci când explici motivul pentru care ai spus nu. Onestitatea nu face ca ceea ce spui să fie mai puțin dureros. Onestitatea îți asigură alte viitoare oportunități, pentru că oamenii nu vor păstra ranchiună.

Răspunde repede. Întârzierea răspunsului crează a altă listă de probleme. Dacă trebuie să spui nu, atunci spune cât mai repede. Oamenii te vor respecta pentru asta.

Există și o altă variantă. Dacă ai o altă viziune, o altă variantă de a face lucrurile, atunci cel mai bine este să o sugerezi. Vei fi surprins cât de flexibili pot fi oamenii, dacă li se oferă o altă cale mai bună.

Spune nu cu respect. Spune nu cu compasiune, în modul în care ai vrea să ți se spună și ție. Încearcă să oferi puțină inspirație. Spune ce îți place la afacerea sau propunerea celuilalt, încurajează-l cu câteva idei. Astfel el va simți că s-a ales cu ceva în urma întâlnirii. Valoarea astfel  creată nu va fi uitată.

Startup-urile au nevoie în special de nu.
Dacă ai un startup sau o afacere nouă, trebuie să înțelegi că resursele tale sunt limitate. Deși este destul de evident acest lucru, cel mai bun mod de evolua la început este să spui nu la aproape tot.

Scopul nu este să te extinzi, ci să găsești o nișă îngustă pe care să o exploatezi cât mai bine. Asta înseamnă că trebuie să-ți concentrezi resursele în dooar una, două, maxim trei lucruri. Prea multe lucruri te fac să te împrăștii prea mult, atât tu cât și compania ta. Iar resursele vor fi insuficiente pentru a reuși.

Concentrarea în afaceri este unul dintre ingredientele cheie către suces. Concentrarea vine din cuvântul nu. Dacă nu poți face totul pentru toată lumea, mai bine nu mai încerca. Afacerile nu sunt un concurs de frumusețe în care încerci să impresionezi pe toată lumea; afacerile sunt un maraton care te solicită la maxim.

Începe să spui nu. Încetează sa spui da. Amintește-ți de ce ai început afacerea. Asta îți va întări încrderea în deciziile tale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *