Fiscalitate

E OFICIAL: Firmele pot distribui profitul în fiecare trimestru

Legea care permite firmelor să distribuie trimestrial profitul către acţionari a intrat oficial în vigoare şi se va aplica începând cu data de 15 iulie, modificarea care permite acest lucru fiind publicată recent în Monitorul Oficial.

Pe lângă profitul contabil net realizat trimestrial, la sumele distribuite se pot adăuga şi eventualele profituri reportate şi sume retrase din rezerve disponibile în acest scop. Plata se va face la data stabilită de adunarea generală a acţionarilor sau de legile speciale.

În prezent, profitul se repartizează după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Repartizarea trimestrială de dividende se poate efectua opţional, iar cei care optează pentru ea au obligaţia să întocmească situaţii financiare intermediare.

Iniţiatorii modificării au motivat că această măsură va duce la încasări din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal şi va da posibilitatea întreprinzătorului de a beneficia de rezultatul muncii pe parcursul anului fiscal.

Printre beneficiarii măsurii ar fi chiar statul, care nu ar mai trebui să încaseze anual dividendele de la companiile de stat la care este acţionar, ci banii vor intra mai rapid la bugetul de stat, respectiv trimestrial, oferindu-i venituri suplimentare. Iniţiatorii susţin că, odată cu distribuirea trimestrială a unei cote din profit sub forma dividendelor se vor vărsa tot trimestrial şi impozitele aferente la buget, astfel încât se vor crea disponibilităţi băneşti şi rezerve bugetare în timpul anului fiscal. „Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (5 ani), va fi unul pozitiv”, spun ei.

Citește mai mult pe adevarul.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *