Un nou sistem de case de marcat implementat la nivel național
Știri

Un nou sistem de case de marcat implementat la nivel național

Ministerul de Finanţe anunţă introducerea la nivel naţional a unui nou sistem de case de marcat. Operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, până în 1 septembrie în cazul contribuabililor mari sau mijlocii, sau până în 1 noiembrie în cazul contribuabililor mici.

Autorităţile fiscale consideră că măsura este necesară pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, însă mulţi operatori economici, mai ales cei de la sate, cred că va fi greu să aplice o asemenea măsură.

Din punctul de vedere al agenţilor economici, această măsură, care urmărește să reducă la imposibil evaziunea fiscală, ca fiind benefică, dar cu condiţia ca procedura să fie simplă. Din păcate, procedeul constă în generarea unui fișier XML, care va fi ataşat la un fişier PDF, iar acesta din urmă urmează să fie  transmis la Finanţe prin certificat digital, deci prin semnătură electronică.

Un procedeiu destul de complicat, dificil de realizat de exemplu de personalul care utilizează aceste case de marcat electronice fiscal în mediul rural.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice însă, termenele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, sunt termene finale, iar procesul de implementare a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic este în plină desfăşurare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *