Fiscalitate

Facilități fiscale pentru supermarketurile care donează alimente

O nouă propunere legislativă presupune modificarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, prin care operatorii economici, cum ar fi supermarketurile, vor beneficia de facilități fiscale dacă transfera alimente prin donare.

Proiectul se referă la „cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, precum și taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată”, care sunt „deductibile pentru cazul în care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se înscriu în oricare dintre următoarele situații: au termen de valabilitate/expirare depășit, potrivit legii”.

Noua propunere reglementează „tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente alimentelor destinate consumului uman, subproduselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal, dacă transferul/eliminarea, direcționarea se efectuează potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare, oarecum și în ceea ce privește bunuri al căror termen de valabilitate/expirare este depășit potrivit legii. Astfel, pentru determinarea rezultatului fiscal aceste cheltuieli sunt integral deductibile, potrivit prevederilor (..) din Codul fiscal”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Proiectul pentru Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost înregistrat în procedură de urgență, pe 20 septembrie, la Senat, prima camera sesizată, for decizional pentru propunerea legislativă fiind Camera Deputaților.

Sursa ziare.com

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *