10 metode de a-ți menține motivația ca antreprenor
Lifestyle

10 metode de a-ți menține motivația ca antreprenor

Dacă ești la început pe drumul antreprenoriatului, probabil că este dificil să-ți stabilești sarcinile și obiectivele fără ca un angajat sau un coleg să te ajute. Pe de altă parte, dacă ai intrat deja în această aventură de ceva timp, probabil te-ai confruntat cu multe dificultăți. S-ar putea să-ți dificil să realizezi un echilibru în sarcinile antreprenoriale și viața personală.

Indiferent de motive, ca antreprenor, este ușor să-ți pierzi motivația. Cheia este să nu cedezi și să găsești metode de a te ridica și a merge mai departe. Iată care ar putea fi 10 metode de a-ți menține motivația.

1. Setează-ți obiective personale
Probabil ai stabilit deja obiective specifice pentru afacerea ta și ai stabilit o serie de valori în care crezi. Problema este că mulți pornesc o afacere și uită de obiectivele personale. Este crucial să-ți notezi motivele pentru care ai devenit antreprenor în primul rând.

Trebuie să le ai la îndemână și să le citești ori de câte ori simți că îți pierzi motivația. Unele dintre aceste motive pot fi:

 • vrei să-ți fii propriul șef
 • vrei să-ți realizezi proiectele proprii
 • vrei oportunitatea de a crește o afacere care te pasionează
 • vrei ca în cele din urmă să-ți stabilești singur salariul, etc

2. Lasă-te influențat de poveștile antreprenoriale de succes
Sunt mii, dacă nu milioane, de pivești de succes despre antreprenori de toate tipurile. Folosește aceste povești drept sursă de motivație, și, mai important, învață din ele. Dacă ai o anumită problemă, vezi cum au reușit alții să o rezolve.

3. Intră în grupuri antreprenoriale
Te simți mai bine dacă întâlnești și cunoști persoane la fel ca tine, online sau în viața reală. Alți antreprenori împărtășesc din experiența lor, cărțile inspiraționale și motivaționale pe care le-au citit, etc. Grupurile de pe Facebook îți permit să-ți împărtășesști cunoștințele și să înveți de la alții despre toate aspectele unei afaceri.

4. Menține o rutină sănătoasă
Stresul este inevitabil, de aceea trebuie să înveți să-i faci față. Oamenii uită adesea de ei înșiși, despre persoana lor fizică, dacă nu se simt bine emoțional. Totuși, sănătatea fizică poate avea un impact pozitiv bun asupra sănătății mentale, deci este important să:

 • menții o dietă sănătoasă
 • faci execiții fizice regulate
 • acorzi puțin timp ție însuți

5. Crează-ți o rutină de dimineață
Pentru ca ziua ta să fie productivă, trebuie să o începi bine. După ce te-ai trezit, ai făcut duș și ai luat micul dejun, așează-te și stabilește-ți lista de treburi zilnice. Ai grijă ca trei sferturi să fie pentru afacerea ta și un sfert pentru tine. Astfel vei fi focusat și organizat.

Câteva exemple de sarcini pentru afacere ar putea fi:

 • contactarea potențialilor investitori
 • crearea unei strategii de social media
 • crearea de conținut pentru blog

Exemple de sarcini personale ar putea fi:

 • o întâlnire cu prietenul sau prietena ta
 • vizionarea unui film
 • exerciții fizice

6. Stabilește-ți memento-uri
Chiar dacă îți stabilești obiective, este ușor să-ți pierzi concentrarea, iar aceasta poate conduce la comportament iritabil și la lipsa de motivație. De aceea trebuie să-ți stabilești memento-uri, cu ajutorul telefonului sau altor metode de alarmă, pentru ca:

 • anumite sarcini să fie terminate până într-un anumit moment
 • reducerea timpului pierdut pe facebook și concentrarea pe muncă
 • publicarea regulată a conținutului online

7. Angajează-te în activități motivaționale
Nu trebuie să te concentrezi mereu dar pe muncă. Permite-ți și alte activități care să te ajute să-ți menții motivația. În timpul liber, poți urmări filme inspiraționale, asculta discursuri motivaționale, sau chiar asculta muzică. Toate aceste activități pot fi desfășurate acasă, în timp ce pregătești masa, sau în mașină, în timp ce conduci.

8. Ai grijă să dormi bine
Mulți renunță la somn pentru a-și termina treburile, dar adevărul este că lipsa de somn poate duce la reducerea concentrației și a motivației. Un somn bun îți asigură și starea de a-ți îndeplini sarcinile mai bine. Dacă te culci și lași  parte din sarcini pentru a doua zi, vei observa că le vei rezolva de două ori mai repede atunci.

9. Primește motivația de la cei dragi
Cea mai bună formă de motivație pe care o poți primi este de la prieteni și familie. Ei te pot ridica când te simți jos, te felicită când realizezi ceva, te încurajează când te simți blocat.

10. Recompensează-te
Sărbătorește și recompensează-te atunci când ai reușit să rezolvi ceva. Chiar dacă este ceva puțin important, orice victorie antreprenorială este un pas înainte pe  drumul spre succes, deci recompensa te încurajează să muncești mai mult. Recompensele motivaționale pot fi:

 • cina la un restaurant drăguț
 • cumpărarea a ceva drăguț sau ceva ce îți dorești de mult timp
 • o vacanță în care vrei să mergi
 • o întâlnire cu prietenii

Deci, cheia de a fi mereu motivat este să-ți amintești mereu de motivele pentru care ai devenit antreprenor, să fii pozitiv și să te ții de muncă pentru a-ți îndeplini obiectivele. Succesul stă în tine, dar întotdeauna e bine să cauți și informații de la alții, pentru a-ți atinge adevăratul potențial.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *