Fiscalitate

Sistemul Split TVA, neagreat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a României și cere guvernului să renunțe la mecanismul plății defalcate a taxei pe valoarea adăugată – Split TVA – impus unor firme de la 1 ianuarie 2018. Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, în cadrul procedurii de infringement privind Split TVA.

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, „ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care își desfășoară activitatea în această țară” – spune Comisia.

Comisia atrage atenția că măsurile contravin atât normelor Uniunii Europene în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române – următorul pas în procedura de infringement.

Mecanismul split TVA s-a aplicat mai întâi opțional de la 1 octombrie 2017, iar de la 1 ianuarie 2018 a fost impus unor categorii de firme.

Mai multe detalii pe startupcafe

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *