Povestea antreprenorului care aduce în România pește proaspăt din toate mările lumii
Spirit antreprenorial

Povestea antreprenorului care aduce în România pește proaspăt din toate mările lumii

Nu are cum să fie proaspăt. Cum să-l aduci din Marea Nordului sau din Mediterana și să mai fie proaspăt? E congelat în locul în care e pescuit și apoi e dezghețat aici. Acesta este mitul, răspândit printre consumatorii români, despre peștele ultraproaspăt care se găsește de vânzare în rețelele moderne de retail, pe care Cristian Dărmănescu, fondatorul Alfredo Seafood, compania care se ocupă cu importul, procesarea și distribuția produselor din pește, vrea să-l demonteze.

Compania Alfredo Seafood aduce peștele oceanic, despre care Cristian Dărmănescu spune că este de calitate mai bună decât cel de apă dulce pentru că are omega 3 și omega 6 și e bogat în tot felul de grăsimi nesaturate, din Oceanul Atlantic (în special din Marea Nordului, dar și din zona Spaniei și apoi, mai jos, spre Mauritania; din Oceanul Pacific (zona Canadei, Alaska); Asia – din Asia de Sud-Est sunt aduse crustaceele (creveți, cefalopode).

Piața de pește și fructe de mare este descrisă de acesta drept ”o nișă în marea piață a cărnii”, dominată de carnea roșie și carnea de pui, cu un consum mediu anual de șase kilograme pe cap de locuitor, comparativ cu 30 de kilograme la carnea de pui și 50-60 de kilograme la carnea roșie, este estimatș de cștre antreprenor la 100 milioane de euro în 2017. Piața de pește și fructe de mare își continuă creșterea începută încă din 2013, urmând să ajungă la o valoare de aproximativ 450 milioane de euro la finele lui 2017, conform estimarilor Alfredo Seafood, companie care-și distribuie produsele la nivel național și are, în afară de unitatea de procesare din București, depozite la Bacău, Constanța, Cluj și Craiova.

Revenind la mitul descris mai sus, tehnologia în care a investit Alfredo Seafood include și mașini de ambalare, vidare sau umplere a ambalajelor cu un gaz sărac în oxigen, care prelungește termenul de valabilitate al produsului la raft la până la 10 zile. Nivelul investițiilor din ultimii șapte ani în tehnologie se ridică, în cazul procesatorului și importatorului de pește, la un milion de euro. Cristian Dărmănescu, ”economist la bază”, așa cum se autodescrie, crede că fără investiții inteligente o companie nu poate să inoveze și să crească vânzările. Mai multe detalii aici

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *