5 idei de afaceri nu foarte originale care au avut un succes imens
Idei de afaceri

5 idei de afaceri nu foarte originale care au avut un succes imens

Dacă întrebi de ce este nevoie pentru a construi o afacere de succes, cei mai mulți vor răspunde că cel mai important factor este o idee de afacere originală. Mitul antreprenorial susține că dacă cineva are o idee revoluționară, ne-mai-văzută, care rezolvă problemele unui număr mare de consumatori, va dezvolta cu siguranță o afacere de succes, pe scară largă.

Este o poveste bună, adevărată pentru mulți, dar care și numeroase contra-exemple: Nu ai nevoie de o idee cu adevărat “originală” pentru a construi o afacere de succes. Iată cinci exemple:

Google. Google este motorul de căutare online dominant, și este așa de mult timp, crezându-se chiar că este primul motor de căutare apărut. În realitate, motoarele de căutare sunt la fel de vechi precum internetul, iar unele dintre ele, precum Ask.com, erau funcționale pe scară largă cu mult timp înainte de a apărea Google.

Google a avut succes deoarece a preluat o idee existentă și a făcut-o mai bună, creând o arhitectură care conferă utilizatorilor rezultate mai bune, mai relevante, a scalat ideea pentru a maximiza experiența utilizatorilor. Nu este primul motor de căutare, dar este cel mai bun.

Facebook. Ați auzit de Six Degrees? Aveți un cont Six Degrees? Nu prea. Dar cu siguranță mulți dintre cei care au un cont de Facebook acum au avut în trecut și un cont MySpace. Facebook este una dintre cele mai mari companii din lume și cu siguranță cea mai mare platformă de socializare.

Dar la originea ideii de a folosi internetul pentru conectarea utilizatorilor nu stă Mark Zuckerberg. De fapt, primul site de “social media” a fost Six Degrees, lansat în 1996. Problema lui a fost că Six Degrees a fost lansat înainte ca suficienți de mulți oameni să aibă acces la internet, pentru a se conecta. Iar acesta a fost motivul pentru care a eșuat.

Pepsi. Coca Cola și Pepsi sunt două nume majore pentru băuturile carbogazoase, și mulți știu că Pepsi a apărut ca să concureze Coca Cola — o afirmație foarte clară făcută în anii 1970.

În realitate, ambele branduri datează încă de la 1800; Coca Cola a fost într-adevăr primul, cu milioane de litri de vânzări înainte ca Pepsi să fie inventat. Cu toate acestea, pepsi este o băutură alternativă de calitate, care reușește să-și mențină poziția în timp.

FreshDirect. FreshDirect este o companie americană pentru livrări de alimente online la costuri reduse, de mare succes, dar nu este prima companie care a avut această idee. Onorurile îi revin lui Webvan, un startup care a încercat să introducă livrările online ale cumpărăturilor încă din 1998, înainte de a da faliment în 2001.

La fel ca în cazul Six Degrees,Webvan a fost lansat doar prea devreme, înainte ca internetul să fie prea bine extins. A investit prea mult în infrastructură și nu a avut venituri suficiente pentru a se putea menține pe piață.

Amazon. Amazon nu a fost primul site de ecommerce. De fapt, au fost chiar sute de vânzători online înainte de Amazon, precum Boo.com, eToys.com sau Eve.com, specializate pe anumite nișe. Părea că cea mai bună idee este să servești doar consumatorii de pe o anumită nișă.

Dar Amazon a mers pe altă cale, capitalizând toate aceste idei existente, prin crearea unui super-shop online, unde oamenii pot găsi orice își doresc. Știm cu toții că ideea a avut succes, și încă cum.

De ce „original” nu înseamnă neapărat originalitate 100%

Este adevărat că trebuie să te distingi față de competiție, dar nu este neapărat necesar să vii cu ceva 100% original. Sunt multe alte opțiuni:

  • Îmbunătățirea unei idei. Poți construi o afacere mai bună doar folosind o idee existentă și îmbunătățind-o, făcând-o mai accesibilă, mai rapidă sau mai eficientă — sau toate la un loc.
  • Consolidarea ideilor. Poți lua exemplul Amazon și să consolidezi mai multe idei de afaceri într-un singur plan central.
  • Oferirea unei alternative. Poți oferi o alternativă pentru produse sau servicii dominante, adăugând competiție acolo unde aceasta nu există.
  • Timing-ul contează. Uneori afacerile eșuează pentru că sunt înaintea timpului lor. Dacă poți îmbunătăți timing-ul în raport cu piața, poți avea succes acolo unde alții au eșuat.
  • Marketingul trebuie să fie eficient. Companii bune dar cu branding slăbuț sau inexistent tind să se dizolve. Dacă poți construi un brand mai bun pentru aceeași idee, poți câștiga din viziunea altcuiva.

Aceste exemple arată că nu avem nevoie de o idee perfect originală pentru a avea succes. Dar avem nevoie de un model de afacere bun și de o modalitate de a te distinge de competitorii tăi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *