Știri

Firmele câștigătoare la Start-Up Nation vor avea nevoie de 50.000 de angajați în primul an

Înscrierea la programul Start-Up Nation 2018-2019 s-a încheiat deja, iar cele 10.000 de firme mici și mijlocii care ar urma să obțină ajutorul de la stat de câte 200.000 de lei vor fi obligate să angajeze aproape 50.000 de oameni încă din primele 12 luni de implementare a afacerilor și să mențină joburile ocupate încă 2 ani după aceea, sub amenințarea că vor fi obligate să dea statului banii înapoi, potrivit unor calcule intermediare făcute de StartupCafe.ro.

Aceste cifre sunt rezultatul unui calcul estimativ, pe baza proiectelor depuse de primele 10.000 de firme, de pe lista RUE a aplicanților la Start-Up Nation 2018-2019, ordonate după punctaje și numărul de locuri de muncă pe care antreprenorii le-au promis pentru a lua banii de la stat.

Astfel, peste 48.000 de oameni ar urma să fie angajați de cele 10.000 de firme, din care în jur de 35.000 din categoriile speciale care aduc punctaj suplimentar: șomeri sau tineri absolvenți sau persoane defavorizate.

Conform procedurii Start-Up Nation, firmele au obligația să creeze locurile de muncă cu normă întreagă promise, pe perioadă nedeterminată după ce vor semna acordul de finanțare cu agențiile din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

De asemenea, firmele vor trebui să mențină locurile de muncă ocupate, în locul de implementare a proiectului, cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului.

Cât de ușor le va fi tinerelor firme să angajeze aproape 50.000 de oameni, din care 35.000 de șomeri, tineri absolvenți sau persoane defavorizate Pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, chiriile, utilitățile și contabilitatea, statul oferă posibilitatea ca firmele câștgătoare să ia o sumă forfetară de maximum 30% din valoarea finanțării. Asta înseamnă 60.000 de lei, maximum, pentru aceste cheltuieli. Dacă ai 4 salariați, poți plăti din program 15.000 de lei pentru fiecare, cu tot cu taxe. La salariul minim brut de 2.080 de lei, salariul întreg (cu toate taxele) ajunge la 2127 de lei pe lună. Asta înseamnă că la o firmă cu 4 angajați pe salariul minim suma forfetară oferită de stat din program ajunge 7 luni.

Probabil firmele care vor lua finanțare la Start-Up Nation vor trebui să se bazeze pe prieteni, rude și cunștințe pentru a angaja forță de muncă. Va fi o foarte mare provocare pentru aceste firme să atragă efectiv talente. Ele trebuie să ofere un salariu competitiv, un mediu de lucru interesant, perspective de dezvoltare a carierei și altele.

Start-Up Nation este doar o facilitate de începere a unei afaceri. Nimeni nu garantează și durabilitatea acesteia. În principiu, cam 10% dintre tinerele afaceri cresc mai mult de 3 ani, vreo 50% se târâie și restul falimentează.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *