Lifestyle

Lucruri pe care nu ți le spune nimeni înainte de a deveni antreprenor

Nu ai fost niciodată omul unui job normal. Nu știi dacă a fost de vină programul de 8 ore, sau faptul că cineva era tot timpul în spatele tău și îți verifica orice mișcare, sau pur și simplu iluzia profiturilor, cert este că ai devenit antreprenor. Ai crezut că te vei bucura de libertate și de aventură, dar surprizele au apărut una după alta.

Poate că ai fi vrut să știi dinainte niște lucruri despre viața de antreprenor, ca să știi la ce să te aștepți. Iată unele dintre acestea:

Nu există echilibru între muncă și viața personală

Nimeni nu vrea să-și ia de lucru acasă. Ne plac serile libere, weekend-urile și vacanțele. Este unul dintre motivele pentru care ne dorim să devenim antreprenori. Vrem să avem libertatea de a petrece timp liber cu cei dragi. Dar ca business owner, tu ești afacerea. Ea îți va invada fiecare parte a vieții tale. Fiecare conversație pe care o ai, indiferent cu cine, va fi într-un fel sau altul despre afacerea ta.

Nu există “ore de lucru.” Nu-ți poți lăsa munca la birou pentru că nu ai unul. Iar asta nu înseamnă ca petreci mai mult timp cu familia.

Renunțarea la job-ul actual este partea cea mai ușoară

Drumul presupus către succes poate să te sperie. Iar el începe, de cele mai multe ori, cu renunțarea la slujba actuală.

Mulți consideră că, dacă au avut curajul să renunțe, vor face orice pentru a avea succes ca antreprenor. Dar adevărul este că e nevoie de mai mult decât de curaj. E nevoie de disciplină. Adrenalina te poate ajuta să treci peste renunțarea la job, dar sarcinile zilnice sunt mult mai puțin dramatice.

Obișnuiește-te să nu ai bani

În general, afacerea ta nu va avea profit până în al doilea an de funcționare. Probabil nu veu reuși să-ți recuperezi banii investiți până în al treilea an. Deși este posibil să te plătești pe tine în tot acest timp, acest lucru ar putea să-ți pună în pericol compania.

Pentru ca afacerea ta să meargă, trebuie să înveți să trăiești cu puțin o perioadă.

Disciplina este totul

Să fii propriul tău șef este atractiv. Mulți consideră că șefii dau doar sarcini iraționale sau sunt doar niște bufoni incompetenți. Dar problema faptului că ești propriul tău șef te poate face să iei lucrurile mai ușor, să o lași mai moale. Ai obosit? Nu-ți fă griji. Ai muncit din greu ultimele zile — meriți să stai acasă și să te relaxezi. Nu prea se întâmplă asta.

Ca să fii un șef bun pentru tine trebuie să-ți impui o anumită disciplină, să-ți setezi propriile deadline-uri și să te ții de ele.

Nu ești doar propriul tău șef

Antreprenorul nu este doar propriul său șef, ci și propria sa secretară, suport IT, om de serviciu, și chiar propriul său contabil. Începutul unei afaceri te va solicita în toate domeniile, nu doar acolo unde ești cel mai bun.

Așteaptă-te să eșuezi

50% dintre noile afaceri nu rezistă mai mult de 5 ani. E un adevăr și există o șansă mare ca afacerea ta să fie una dintre acestea.

Iar acest lucru este OK. Nu toată lumea are din prima o idee de afacere revoluționară, care să-i asigure succesul. S-ar putea să fii nevoit să începi mai multe afaceri diferite până să o găsești pe cea care îți va aduce succesul.

Nu poți face totul singur

În ciuda tuturor vorbelor și a discursurilor motivatoare, nu prea poți face multe de unul singur. Dacă te împrăștii prea mult, nu vei avea energia să te focusezi pe imaginea de ansamblu. Dacă vrei ca afacerea ta să crească, trebuie să delegi o parte din sarcini.

Costul angajării unui asistent sau plata unui contabil poate face gaură mare în buget, dar asta îți va da timpul necesar pentru ca tu să crești compania, nu doar să o ții pe linia de supraviețuire.

Viața ta nu este singura care se schimbă

Renunți la serviciu pentru a-ți îndeplini visul, dar acest lucru nu afectează doar propria ta viață. Pe măsură ce afacerea ta va crește, vei vedea cum oamenii vor băga mâna în foc pentru tine.

Dar acest lucru nu se întâmplă la început. Acum sunt neîncrezători, te privesc cu neîncredere, nu dau doi bani pe ideile tale.

Începutul unei afaceri nu este deloc ușor. Viața de antreprenor este nesigură, plină de teamă și de griji. Dacă nu poți suporta toate acestea, păstrează-ți job-ul. Dar dacă poți, pășește înainte spre visul tău!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *