Știri

Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de țară și perspectiva stabilă a României

Agenția de rating Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valuta și în moneda locală, cât și perspectiva stabilă.

Decizia agenției este susținută de nivelurile moderate ale datoriei publice și al PIB pe cap de locuitor, precum și de evoluția pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare față de alte țări din aceeași categorie de rating recomandată pentru investiții “BBB”.

Principalii factori care ar putea duce la îmbunătățirea ratingului de țară sunt: reducerea riscurilor asupra stabilității la nivel macroeconomic și îmbunătățirea credibilității politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăți traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum și îmbunătățirea poziției financiare externe.

Agenția consideră că proiectata creștere a veniturilor cu 15,7% apare ca fiind extrem de optimistă, pentru că se bazează pe estimări macroeconomice nerealiste privind consumul, inclusiv o creștere de peste 3% a ratei angajării în sectorul privat.

În cele din urmă, Fitch se așteaptă la adâncirea deficitului bugetar la 3,4% din PIB în acest an.

Mai multe detalii aici.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *